Sjajni načini da očistite mikrovalnu bez ikakve muke

Radiosarajevo.ba
Sjajni načini da očistite mikrovalnu bez ikakve muke

Mikrovalna pećnica u svakodnevnom je korištenju i često se lako isprlja raznom hranom.

Od masnih naslaga do zagorjelih ostataka hrane, mikrovalna uvijek na sebi ima ostatke zagrijavanja hrane.

Njeno čišćenje zna biti naporan posao, ali postoje neki trikovi koji će vam uveliko olakšati i očistiti mikrovalnu za nekoliko minuta, prenosi Real Simple.

Metoda s limunom

Posudu napunite vodom, a zatim dodajte nekoliko kriški limuna. Stavite posudu u mikrovalnu te zagrijavajte dok voda ne počne kipjeti, oko tri do pet minuta. U mikrovalnoj pećnici trebala bi se pojaviti vlaga, a ako nije, zagrijavajte još nekoliko minuta. Zatim samo mokrom krpom obrišite.

Metoda sa sirćetom

Našpricajte unutrašnjost mikrovalne sirćetom te pustite da odstoji barem 15 minuta. Zatim mokrom krpom obrišite, povremeno tokom pranja ispirite krpu.

Metoda s deterdžentom za pranje suđa

U posudu nalijte čašu vode i dodajte jednu kašiku deterdženta za pranje suđa. Smjesu zagrijavajte u mikrovalnoj barem jednu minutu, dok ne nastane vlaga, ali pazite da vam smjesa ne bi pokipjela. Ostavite je da odstoji još oko tri minuta. Zatim je pažljivo izvadite van i unutrašnjost očistite papirnatim ubrusima.

Metoda sa sodom bikarbonom

Za rješavanje tvrdokornih mrlja, u posudi napravite smjesu od sode bikarbone i vode. Nanesite smjesu na sve tvrdokorne mrlje u vašoj mikrovalnoj te pustite da odstoji pet minuta, a zatim obrišite mokrom spužvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije