Sjajan trik protiv zadaha od bijelog luka

Radiosarajevo.ba
Sjajan trik protiv zadaha od bijelog luka
Lošeg zadaha, koji se može zahvaliti pojedinim namirnicama poput bijelog luka, jako teško se riješiti, posebno zato što se može zadržati i 24 sata nakon konzumacije.

No,  ne brinite, postoji rješenje.

Grickanje jabuke, salate ili listova mente značajno smanjuje razinu sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Državnom univerzitetu Ohio. Konkretno, određeni enzimi u jabuci, sirovoj salati i listićima mente reagiraju tako da neutraliziraju miris bijelog luka, piše Huffington Post.

Također, otkriveno je da se miris osjeti iz raznih dijelova tijela, a ne samo iz usta, pa tako i neprobavljeni komadići iz želuca ispuštaju neugodan miris. Zato nije čudno da pranje zuba ne pomaže uvijek.

Jabuka djeluje poput prirodnog dezodoransa na neugodan zadah izazvan sulfidima u bijelom luku i zato je učinkovitija od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha je isti onaj koji uzrokuje tamnjenje kod voća i povrća.

Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim spojevima, aromatičnim hemijskim spojevima koji reagiraju sa spojevima u bijelom luku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije