Zašto imamo odvratan zadah kad jedemo bijeli luk?
Snažan je antioksidanst, popravlja imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje holesterol, a sve zahvaljujući alicinu koji sadrži u sebi.
Kada rasiječete ili zgnječite čehinju bijelog luka, iz ćelija luka se oslobađaju enzimi koji za svega nekoliko sekundi stupaju u hemijsku reakciju sa alinom, hemikalijom iz reda sulfoksida, stvarajući jedinjenje acilin.
Acilin se potom razlaže na druga jedinjenja koja stvaraju taj neugodni miris. Skoro sva ta jedinjenja razlažu se u organima za varenje, osim organskog jedinjenja acil-metil-sulfida koje uspijeva da dospije u krvotok potpuno netaknuto. Iz krvotoka se širi na pluća i dah.
Isparavanje ovog jedinjenja kroz naša pluća i dah može potrajati i do dva dana nakon što smo pojeli neko jelo sa bijelim lukom.
Zbog toga što ova jedinjenja dospijevaju iz krvi, a ne kroz usta, ni pranje zuba kod ovog neugodnog mirisa ne pomaže, pisao je Politikin zabavnik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.