Sjajan recept: Starinska jastuk torta

Radiosarajevo.ba
Sjajan recept: Starinska jastuk torta
Foto: Slatki svijet / Starinska jastuk torta

Starinska jastuk torta je lagana torta s ukusnom kremom od žumanaca i šaumom od bjelanjaka. Slatki svijet navodi da je priprema srednje zahtjevna. 

Sastojci:

Biskvit:
6 jaja
250 g šećera
250 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
5 žlica vode
Krema od žumanaca:
1 l mlijeka
6 žumanaca
6 žlica šećera
3 vanilin šećera
4 žlice glatkog brašna
Šaum:
6 bjelanjaka
200 g šećera
Ostalo: 
rum
pekmez od šljiva

Priprema:

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumance pjenasto izmiksajte sa šećerom i mlakom vodom. Dodajte brašno i prašak za pecivo i sve dobro izmiješajte. Na kraju kuhačom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Biskvitnu smjesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje (25x35 cm) i pecite 20 minuta na 180 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Ohlađeni biskvit izrežite na kockice na 3x3 cm.

Za pripremu kreme - žumance izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, brašnom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte smjesu sa žumancima pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi.

Na veću tacnu slažite kocke biskvita koje malo poškropite s rumom i stavljate pekmez od šljiva i kremu. Tako slažite dok ne potrošite sve sastojke.

Za pripremu šauma, bjelanjke miksajte dok ne budu potpuno čvrsti, pa postupno dodajte šećer uz stalno miksanje. Zdjelu sa snijegom stavite kuhati na pari dok se šećer ne otopi, a snijeg zgusne. Otprilike 5-7 minuta.

Kolač prekrijte šaum kremom i spremite u frižider da se dobro ohladi prije posluživanja, piše Slatki svijet.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije