Sipana pita od jabuka: Jako brzo gotova, a sa tako malo sastojaka i bez jaja

Ako tražite kolač koji se priprema brzo, bez previše sastojaka i bez jaja, ova sočna pita od jabuka je pravi izbor.
Spoj hrskave, aromatične kore i mekanog, mirisnog voćnog fila čini je neodoljivim desertom kojem je teško odoljeti. Bez mijesenja tijesta i dugotrajnog pripremanja – samo složite sastojke i prepustite pećnici da odradi svoje.
Idealna je za sve prilike, bilo da želite zasladiti porodično okupljanje ili počastiti sebe uz šoljicu omiljenog napitka.

Ćamil Duraković čestitao Bajram iz Srebrenice: "Na nama je da ohrabrimo povratnike"
Sastojci
Suhi sastojci
- 2 čaše brašna
- 2 čaše pšeničnog griza
- 1 čaša šećera
- 1 prašak za pecivo
Voćni dio
- 1 - 1,5 kg jabuka
- 2 vanilin šećera
- cimet
- 1 čaša šećera
- 3/4 čaše ulja
Priprema
Prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte griz i šećer. Jabuke ogulite i naribajte, pošećerite ih, stavite vaniliju, cimet i ulje. Izmiješajte dobro. Pećnicu zagrijte na 180°C.
Na lim za pečenje cca 20x30 stavite papir za pečenje. Suhu smjesu podijelite na 3 djela, a jabuke na 2 djela. Na lim prvo isipajte suhu smjesu, poravnajte ju da bude svugdje jednaka, zatim na nju rasporedite pola jabuka opet poravnajte, zatim po jabukama posipajte ravnomjerno suhe sastojke, zatim na njih opet jabuke i na kraju završite sa suhim sastojcima.
Ako vam je ostalo soka od jabuka, polijte lagano odozgor i stavite u pećnicu na 40 minuta da se peče. Kad je pita pečene, ostavite da se malo prohladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.