Simptomi i liječenje: 3 česta uzročnika trovanja hranom ljeti

0
Radiosarajevo.ba
Simptomi i liječenje: 3 česta uzročnika trovanja hranom ljeti
Foto: Pexels / 3 česta uzročnika trovanja hranom ljeti

Zbog visokih temperatura bakterije u hrani brže se razmnožavaju te je ljeti najlakše neugodno otrovati želudac. Najčešći su uzročnici bakterije poput salmonele, stafilokoka, listerije ili Esherichije coli koje mogu zaraziti hranu tokom proizvodnje ili pripreme.

Iako su zarazi svi podložni, najopasnija je za trudnice, malu djecu, starije ljude te oboljele od hroničnih bolesti. Njima liječnici preporučuju da izbjegavaju ili vrlo pažljivo rukuju hranom poput mesa, ribe, školjki, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda te svježeg voća i povrća. Iako u većini izaziva prolazne simptome te prođe samo od sebe, samo u SAD-u zbog trovanja hranom na liječenju završi 300.000, a umre 5000 ljudi godišnje. Zato je važno i korisno poznavati mjere prevencije.

Limun stišće crijeva

Podgrijavanje riže može dovesti do trovanja hranom - ako ne napravite jednu stvar

Podgrijavanje riže može dovesti do trovanja hranom - ako ne napravite jednu stvar

Iako simptomi ovise o izvoru zaraze, uz želučane bolove najčešće dolazi dijareja i povraćanje, a to uzrokuje gubitak vode i važnih elektrolita iz tijela. Ako se izgubljena tečnost ne nadoknađuje, može nastati najčešća komplikacija trovanja – dehidracija. Stoga se bolest ponajprije liječi tako da se pije više vode i čajeva, češće se jede supa te se treba pridržavati dijetnog režima prehrane. Poželjni napitci su čajevi, mineralna voda koja sadrži i nadoknađuje i minerale ili voda s limunom jer limun stišće crijeva. Mnogi preporučuju coca-colu, a mogu poslužiti i drugi gazirani napici, s time da treba izbjegavati previše slatkog. Simptomi “pokvarena” želudca mogu se javiti odmah nakon obroka ili do 72 sata poslije. Uz dijetu i nadoknadu tečnosti uglavnom treba od jednog do pet dana da prođu.

Mjere prevencije

Kako biste spriječili zarazu bakterijama koje uzrokuju trovanje, prije, tokom i poslije rukovanja hranom 20 sekundi perite ruke sapunom i toplom vodom. Poželjno je dobro oprati i hranu te pribor kojim se služimo. Sirove namirnice mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se doticajem lako prenose na već kuhanu hranu, upozoravaju stručnjaci. Stoga je nakon kuhanja ili tokom pospremanja hrane vrlo važno razdvojiti sirove i termički obrađene namirnice. Odgovarajuća temperatura koja uništava većinu štetnih mikroorganizama za govedinu i svinjetinu je 71°C, za piletinu i puretinu 74°C, a za ribu 63°C. Za pospremanje ostataka hrane preporučuje se upotrebljavati čiste vrećice ili posude s poklopcem, a nosite li sirovo meso u prenosivu frižideru, dobro ga zamotajte da se ne zaraze druge namirnice, piše Miss zdrava.

Sve veći broj trovanja dodatkom prehrani koji mnogi uzimaju

Sve veći broj trovanja dodatkom prehrani koji mnogi uzimaju

Tri uzročnika pokvarene hrane

  • Esherichiju coli može sadržavati odrezak, ali i paradajz te zelena salata. Simptomi poput dijareje najčešće se javljaju od 12 do 20 sati nakon pojedena jela. Iako je E. coli čest uzročnik mokraćnih i probavnih infekcija, njezin patogeni soj EHEC može prouzročiti simptome poput visoke temperature, krvave stolice i hemolitičko-uremičkoga sindroma.
  • Salmonela se najčešće krije u nedovoljno kuhanim jajima, piletini i govedini, mliječnim proizvodima, kremastim kolačima i sladoledu. Simptomi su bol u trbuhu, temperatura i dijareja.
  • Stafilokok se na hranu najčešće prenosi kašljanjem, kihanjem ili dodirom. Ta bakterija na hrani poput kremastih kolača, sladoleda i majoneze stvara otrov koji izaziva bolest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije