Silikon brzo požuti i promijeni boju: Kako da ga očistite da izgleda kao nov?

2
Radiosarajevo.ba
Silikon brzo požuti i promijeni boju: Kako da ga očistite da izgleda kao nov?
Foto: Little Hosue on the Corner / Pločice / Ilustracija

Silikon je površina koja se ne lijepi jer ne upija ulje ili masnoću iz hrane - sve nečistoće ostaju na površini ili klize s površine.

To je sjajno - sve dok se nečistoće tijekom čišćenja ne uklone u potpunosti. Nakupljaju se i postaju ljepljive zamke za mikroorganizme koje je malo teže očistiti. Srećom, uklanjanje ulja, ostataka i svih mrlja sa silikona jednostavno je ako slijedite nekoliko jednostavnih koraka kako oprati silikon, piše Net.hr.

Šta će vam trebati kako biste oprali silikon? Spužva, krpa od mikrovlakana, voda, gumene rukavice, tekućina za odmašćivanje, soda bikarbona, vodikov peroksid, izbjeljivač s hlorom, ocat. Postoje dvije metode čišćenja i vraćanja ljepljivih silikonskih komada. Počnite s pravilnim pranjem silikona prije nego što prijeđete na sljedeći korak. Napravite otopinu za namakanje. Napunite sudoper ili veliku kantu vrlo vrućom vodom - mlaka neće raditi.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Ako vam voda ne postane jako vruća, dodajte malo ključajuće vode zagrijane u mikrovalnoj ili kuhalu za vodu. Dodajte jednu kašikicu deterdženta za pranje posuđa koji sadrži odmašćivač. Provucite deterdžent kroz vodu kašikom ili rukama kako biste bili sigurni da je dobro raspršen.

Zatim očistite silikon. Stavite nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa na spužvu i dobro pročistite silikon. Isperite i ponovite. Silikonski komad dobro isperite vrućom vodom i osušite krpom od mikrovlakana.

Prstima osjetite svaki centimetar površine. Ako se komad i dalje osjeća ljepljivim, ponovite korake ili prijeđite na agresivniji korak čišćenja. Nanesite sodu bikarbonu. Isperite silikon vodom i obilno ga pospite suhom sodom bikarbonom.

Vodom prilijepljenom uz silikon napravite pastu sa sodom bikarbonom. Pazite da sve površine prekrijete pastom. Pustite da se soda bikarbona potpuno osuši (to može potrajati nekoliko sati). Očistite tvrde mrlje sodom bikarbonom Kad se soda bikarbona osuši, isperite pastu s vrućom vodom. Operite silikon u vrućoj vodi sa sapunom.

Prstima opipajte preostala ljepljiva mjesta. Ako ih pronađete, posipajte spužvu sodom bikarbonom i nježno istrljajte. Upravo ste naučili kako oprati silikon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije