Šest vrsta hrane i pića koje pogoršavaju prehladu

Radiosarajevo.ba
Šest vrsta hrane i pića koje pogoršavaju prehladu
Pixabay / Ilustracija
Postoje određene namirnice koji nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatno pojačati simptome.

1. Kupovni voćni sokovi

Iscijeđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji je bolesnom tijelu prijeko potrebni, no to ne vrijedi i za kupovne sokove. Naime takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne stanice i 'krade' vitamine iz tijela te samim time oslabljuje imunitet.

2. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za tijelo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive te mogu značajno poremetiti probavni sustav organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa

Kada smo bolesni trebali bi pojačati unos tekućine. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka djeluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu iritirati već bolešću oštećenu sluznicu što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu skupinu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno naranča te paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscijedite i promiješajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol

Baš poput kafe, alkohol 'tjera' tekućinu iz tijela te samim time može uzrokovati dehidraciju, a miješanje alkohola i nekih lijekova može smanjiti njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamijenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mliječni proizvodi

Iako mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije