Šest grešaka zbog kojih upropastite omiljenu poslasticu - palačinke
Nema osobe na planeti koja ljubav prema njihovom ukusu jednostavno ne namami da napuni tanjir ovom ukusnom poslasticom.
Donosimo vam nekoliko stvari koje radite pogrešno, pa vam palačinci ne budu kao iz neke slastičarnice.
Pogrešna tava
Za savršene palačinke bitna je odgovarajuća tava.
Dok perete tavu ne smijete da ribate, već lagano isperite vodom kako se tijesto ne bi zadržalo na površini.
Pogrešan izbor masnoće
Maslac pruža finu aromu, ali ne bi trebalo da se prepeče i zagori. Zato se preporučuje da izaberete masnoću koja ima višu tačku dimljenja poput kokosovog ili suncokretovog ulja, te pročišćenog maslaca.
Miješanje do posljednje grudvice
Mnogi misle ako tijesto ima grudvice da palačinci neće biti dobri. Ali, tu griješe. Ako su sastojci dobro povezani nema potrebe za prevelikim miješanjem jer će onda ispasti gumeni.
Previše šećera u smjesi
Neke domaćice posežu za dodavanjem vanilin šećera u tijesto kako bi mu dale ljepši ukus. Ali previše šećera može da dovede do toga da se palačinci zalijepe za tavu. Zato, budite umjereni sa šećerom.
Prejaka vatra
Najbolje je da ih pečete na srednjoj ili slabijoj temperaturi. Ako pretjerate s jačinom, palačinci će zagorjeti ili se neće dobro ispeći u sredini, a neće ni narasti.
Samo jednom se okreću
Palačinke je bolje dobro provjeriti dizanjem jednog kraja s tave nego okretati po nekoliko puta jer će biti tvrde i žilave.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.