Sedam znakova da unosite previše šećera u organizam

Radiosarajevo.ba
Sedam znakova da unosite previše šećera u organizam
Pixabay / Ilustracija
Šećer je ukusan u različitim varijantama i ne možemo mu odoljeti posebno kada su u pitanju slatkiši, kolačići, sokići...

No, previše šećera može loše utjecati na vaš organizam. Ovo je sedam znakova da unosite previše šećera:

Umor i zamor

Konstantan osjećaj umora jedan je od znakova prevelikog unosa šećea u tijelo. Čak iako ova hrana vam na početku da malo energije to je samo privremeno.

Potreba za slatkim

Znak da ste postali ovisni o šećeru jeste taj da jednostavno ne možete sat ili dan provesti a da gricnete nešto slatko.

Česte prehlade i gripa

Ako ste stalno bolesni, šmrcate... Razlog vrlo lako može biti previše pećera u ishrani. Šećer oslabljuje imuni sistem i tijelo se teško bori sa virusima.

"Zamagljeni" mozak

Ako konzumirate previše šećera, nivo šećera u krvi raste  i onda ubrzano pada, umjesto da to radi postepeno. Upravo ta slaba kontrola šećera u krvi izaziva kognitivne probleme.

"Ništa više nije slatko"

Konzumiranje previše šećera "bombardira" nepce i tjera ga da stalno žudi sa slatkišima. No, ovo se može preokrenuti kada prestanete jesti slatko. Onda, kada ponovo počnete sa šećerom, čak će vam neke namirnice biti preslatke.

Problemi sa kožom i stopalima

Suhoća kože, ekcemi, rozacea ili akne, sve to ima veze sa šećerom koji izaziva upale kože, pa čak i stopala.

Debljanje

Višak šećera jednak je višku šećera. Šećer vas ne može zasititi i zato nastavljate jesti i debljati se. Kada konzumirate šećer, pankreas otpušta inzulin koji nosi šećer do organa da ga iskoriste za energiju. Više šećera dovodi do više inzulina i tako dolazi do inzulinske rezistencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije