Sedam trikova za ubrzan rast sjajnije i zdravije kose

Radiosarajevo.ba
Sedam trikova za ubrzan rast sjajnije i zdravije kose
Pixabay / Ilustracija
Svi želimo da nam kosa raste brže, da bude zdravija i da bude prekrasna, ali zaboravimo da smo mi ti koji na to utičemo svojom brigom o njoj.

Mada, zapravo, ne postoji magični način na koji će nam kosa u rekordno kratkom vremenu narasti deset centimetara, osim ako ne računate ekstenzije.

Ipak, postoje načini kojima taj rast možemo malo ubrzati.

Evo šta su za Marie Claire savjetovali neki od najuvaženijih stručnjaka, a sve ove trikove možete početi primjenjivati već danas.

Suha masaža vlasišta

Phillip B., stručnjak za kosu iz Los Angelesa, preporučuje  da kod kuće sami sebi priuštimo masažu vlasišta, koja stimulira dotok krvi u vlasište i na taj način potrebni nutrijenti brže štižu do folikula kose.

Masaža mokre kose

Ovo je vrlo jednostavno, jer kada se tuširate i perete kosu, usput možete svom vlasištu priuštiti laganu masažu. Počnite od vrata i nastavite s pokretima prema vrhu vlasišta, a i to vam je dobar izgovor da duže ostanete pod tušem…

Vitamini

Dermatolog Harold Lancer preporučuje da za brži rast kose uzimate vitamin B, kao i druge prirodne nadomjestke koje možete pronaći u apotekama, a sadrže antioksidanse koji potiču rast kose i noktiju te ih učvršćuju.

Redovno šišanje

Iako ste za ovo već sigurno čuli, da, to je najbolje rješenje da svojoj kosi dopustite da kontinuirano raste. Riješite se ispucalih vrhova i pustite da vam kosa diše, i ona će vam to vratiti na način da će rasti brže nego kad frizera ne posjećujete i po godinu dana.

Regenerirajte kosu

Šamponi čiste našu kosu od prljavštine, a regeneratori postoje da bi je učinili sjajnijom i zdravijom. Ali nemojte regeneratore koristiti na vlasištu, jer će vam se kosa tako brže mastiti.

Izbjegavajte  toplinu

Da, uvijače za kosu i pegle za kosu trebali bismo koristiti što je manje moguće, kako bi svoju kosu što manje oštećivali velikim temperaturama kojima je pritom izlažemo.

Hladna voda

Prije nego izađete iz tuša, svoju kosu malo preperite hladnom vodom, tek na nekoliko sekundi. To će potaknuti rast, kosu sačuvati od oštećenja i bit će puno zdravija i sjajnija. Također, prilikom pranja kose izbjegavajte vruću vodu, i kosu pokušajte prati mlakom vodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije