Kako se pripremiti za proljeće

Radiosarajevo.ba
Kako se pripremiti za proljeće
Da li vam je poznata ona izreka, darlings, koja kaže: “Bez obzira na to koliko traje zima, proljeće joj sigurno slijedi?”

Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com

A ova zima je zaista bila duga i još joj nismo “vidjeli leđa”, a hladni i mračni mjeseci iza nas su sigurno ostavili svoj trag na svima. Niske temperature i tama se ne zavuku samo pod debele kapute, već pomalo i u dom, kosti, srce i misli, zar ne, darlings? No, dobra vijest je – proljeće nas čeka iza ugla!

A kako bismo raširenih ruku mogli dočekati novo godišnje doba i u punoj mjeri uživati u njemu, odlučila sam da s vama podijelim ideje ( male zadatke, kako svaki od segmenata našeg života pripremiti za nove početke, sunce, svjetlost, cvijeće i sve ostalo što nam proljeće donosi u svom koferu. Pa da počnemo. Ove sedmice: KUĆA.

Kada se počinje s pripremama bilo koje vrste, obično se kreće od nekog temelja ili baze. A šta bi to bilo drugo, nego naš vlastiti dom. Moj prijedlog je, da pokušate u svaki od preostalih dana ove sedmice unijeti mrvicu proljetnog štimunga u vašu kuću i to na sljedeći način:

Prvi dan: Večeras spakujte debele zimske jakne i kapute, kako biste ih sutra ujutro odnijeli u hemijsku čistionicu i na taj način “zaključili” zimsku sezonu. Sigurno – hladnih dana će biti još, darlings, ali sigurno ne više takvih, da će vam ta vrsta odjeće još trebati. Usput izdvojite iz ormara i onih par stvari, za koje već znate da nema svrhe da u njemu “čuče” do naredne sezone, jer ih sigurno više nećete nositi i također ih spakujte, kako biste ih u četvrtak ujutro (zavisno od stanja u kojem su) bacili ili donirali.

Drugi dan: Na putu kući nakon posla, dana provedenog na fakultetu i sl. kupite svježe cvijeće. Mimoze su već tu, a i pokoja visibaba i jaglac, kao i prvi tulipani i zumbuli. Također, period između kraja zime i početka proljeća je vrijeme kada cvjetaju ciklame. Dašak zelenila i boje će vaš dom transformisati u trenu i on će prestati biti ona “zimska jazbina” iz prethodnih mjeseci. Sigurna sam da će ti cvjetići biti ultimativni izvor WUNDERBAR proljetnog osjećaja.

Treći dan: Kada smo već kod boje – zašto ostati samo na cvijeću? Već male promjene u unutrašnjem uređenju mogu na mala vrata uvesti proljeće u vašu svakodnevnicu. Ne, nije potrebno da mijenjate namještaj, darlings. Dovoljno je da danas svratite do prve radnje s kućnim stvarima i nabavite nekoliko jastučnica u svijetlim i veselim bojama i uzorcima, te par svijeća svježeg mirisa za vaš dnevni boravak.

Četvrti dan: I spavaća soba zaslužuje “proljetni make-over”. Presvucite posteljinu i ponovo birajte svijetle boje – najbolje bijelu ili neku pastelnu nijansu, ako vam je na raspolaganju. Ukoliko niste “noćna smrzla”, onda frotirne i slične debele navlake zamijenite onim u laganijim pamučnim varijantama, a ako noći još dugo budu hladne, dodatna dekica i toplija pidžama će vas jednako dobro grijati. 

Peti dan: Otvorite prozore i pustite prve znake proljeća u kuću – u pravom smislu te riječi. Naime, danas operite prozore, te eventualno zavjese i zastore i temeljito prozračite. A kako se budemo približavali kalendarskom proljeću, činite to iz dana u dan nekoliko minuta duže.

Nadam se da će vam ovih nekoliko malih ideja pomoći da vaš dom, a s njim i vi, darlings, što prije kažete “bye-bye zimi” i procvjetate prije prvog behara. 

Naredni put – proljetno buđenje duha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije