Pet ideja kako provesti večer kod kuće

Radiosarajevo.ba
Pet ideja kako provesti večer kod kuće
Pozdravi iz moje “medvjeđe pećine”, darlings! Ma šalim se. Ili možda čak i ne? Upravo vam pišem iz mog toplog doma, ušuškana u dekicu, nedjelja je, pomalo pada kiša i nije još ni pet sati popodne, a vani je već potpuni mrak.

Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com

Povrh toga… psssst! Nemojte nikome reći, ali meni se tako spaaaava. Zzzzzz… Pa da – osjećam se kao medo, koji samo što nije započeo svoj zimski san. Iako ponekad zavidim ovim čupavcima (jer nije najgora stvar na svijetu zavući se u toplu jazbinu i prespavati do marta, mislim da postoje i bolji načini, kako provesti hladne jesenje i zimske večeri u kući. Za vas sam pripremila nekoliko prijedloga.

1. Organizujte svoje fotografije

Vjerovatno ste sada pomislili: “Ma ko danas još izrađuje fotografije?” Pa, darlings, zašto ne biste baš VI? Nije tako davno bilo kada smo svi morali da idemo kod fotografa i izradimo fotografije, ako smo htjeli da vidimo kako izgledaju i uživamo u njima. No, danas, zahvaljujući digitalnim tehnologijama, to više nije slučaj. Pomalo šteta, zar ne, jer nas je to učinilo donekle lijenim. Sigurno i vi, darlings, u vašem računaru, tabletu ili pametnom telefonu imate desetine, ako ne stotine besmislenih fotki. Skoro da vas mogu vidjeti kako klimate glavom.

darlingitswunderbar2.jpg - Pet ideja kako provesti večer kod kuće

Zašto onda, umjesto da kunjate na kauču, ne započnete projekat organizacije svoje kolekcije digitalnih fotografija? Napravite digitalne albume, kreirajte male, kreativne prezentacije i prije svega – izbrišite mutne, loše i bezvezne slike i oslobodite memoriju vaših uređaja. Ali, možete učiniti i više od toga. ;-) Zaista izradite nekoliko njih – ne sve, već samo neke s posebnih događaja kao što su rođendani, diplomski, fantastični godišnji odmori, vjenčanja… Pa zar te uspomene zaslužuju da budu zarobljene u vašim računarima?

Nabavite lijep album za fotografije i napravite male fotopriče o tim bitnim i dragim momentima. Ja bih rekla da je to potpuno WUNDERBAR.

2. Pletenje

Desilo se to prije nekoliko godina. Putovala sam od Venecije do Padove u Italiji i zamalo sam zakasnila na voz. Uskočila sam u posljednjem momentu i gotovo se bacila na zadnje slobodno mjesto i… onda sam vidjela nju. Moju saputnicu, koja je bila udobno smještena u sjedištu prekoputa moga. Bila je od glave do pete vjerna “darkerskom stilu”. Crna kosa, bijelo lice, tamna sjena na očima, crni ruž, koža, lanci i sve što ide uz to. Moja prva misao je bila da izgleda totalno cool i da joj taj look dobro stoji, dok nisam vidjela jednu stvar, koja me je potpuno šokirala.

O n a  j e  p l e l a  d ž e m p e r!

Spontano sam se zahihotala (što je bilo potpuno idiotski od mene, ali jednostavno nisam mogla da se kontrolišem u tom momentu, čime sam pobrala njen namrgođen pogled. U prvom momentu sam pomislila da taj “starinski hobi” možda ima neke veze s konzervativnim italijanskim odgojem njene “nonne”, koji je očigledno bio dominantniji od njene buntovničke prirode. No, onda sam shvatila da je ova djevojka potpuno fantastična, puna samopouzdanja i mnogo više od samo cool.

Zašto? Pa i pored njene darkerske optike, nije imala nikakav problem s tim da popuni svoje vrijeme putovanja baveći se jednom tradicionalnom vještinom i pri tome stvarajući nešto korisno i lijepo. A zašto vi ne biste uradili istu stvar, darlings? Pletenje je ponovo totalno “in”! Ja sam ovu vještinu naučila od moje mame, dok sam još bila mala i mislila sam da sam je potpuno zaboravila. No, kada sam u ruke uzela igle i mekanu pastelnu vunu, sve se ponovo vratilo i moji prsti su znali šta treba da rade. Pokušajte, darlings! Počnite s nečim jednostavnim, kao što je šal i vidite gdje će vas to odvesti. Nikada ne znate – zima je duga.

3. Čitanje

Znam da vam se čini, kako je ovo očigledan prijedlog aktivnosti za hladne večeri, ali za vas sam smislila jedan mali “čitateljski izazov”. Za mene, u pogledu knjiga, ljeto je za nove autore i teme, istraživanje i avanturu, a zima… zima je za klasike.

Pa tako, pokušajte se vratiti nekim davno pročitanim knjigama, ili odabrati nekoliko njih, koje svako treba pročitati za svog života. Možda nekom od romana Jane Austin ili Orwellovom “1984”? Šta kažete na Kafku ili na veličanstvenu eru “Velikog Gatsbyja”?

darlingitswunderbar1.jpg - Pet ideja kako provesti večer kod kuće

Mislim da će i vama, darlings, pasti na um više od jedne takve knjige, s kojom ćete htjeti provesti hladno zimsko ili jesenje veče.

4. Potraga za ljetnim destinacijama

Mislim da skoro ništa drugo ne može da popravi moje raspoloženje za vrijeme kratkih i mračnih jesenjih i zimskih dana kao… pa sanjanje o dolazećem ljetu. No dobro, moram reći da sam malo proaktivnija i da se ne zadržavam samo na snovima, već pravim i male projekte kako ih pretvoriti u stvarnost. Na koji način? Pa pravim planove za putovanja za narednu godinu. Koji grad se još nalazi na mojoj listi želja? Koje su nove “top destinacije” za ljetni odmor? Gdje se nalaze najbolje plaže? Koji su najviše ocijenjeni hoteli?

Internet je po tom pitanju jedna zaista veličanstvena stvar! Nepresušan je izvor inspiracije, asistira vam da donesete ispravne odluke gdje otići i šta vidjeti i pomaže vam da uštedite novac. Jesen i zima su najbolje doba za planiranje i rezervaciju ljetnog odmora za narednu godinu – ponuda je bezbroj, a cijene su niske za one koji rano donesu odluku.

No, neovisno o tim silnim pogodnostima, jednostavno me opušta i veseli gledati fotografije kristalno plavog mora, pješčanih plaža, terasa restorana, purpurnih zalazaka sunca – posebno kada vani pada kiša ili snijeg. Moja mala “feel good” terapija.

5. Gledanje najdražih TV-serija u nizu

Ja straaašno volim TV-serije! Eto, priznala sam i sada svi znaju!  Pri tome vam također moram reći da, što se tiče izbora žanra mojih televizijskih favorita, nemam neku posebnu preferenciju – tu sam neka vrsta “svejeda”. Uživam u “The Big Bang Theory”, “2 Broke Girls” i “30 Rock”, ali se također moram s vremena na vrijeme podsjetiti kako bih trebala i treptati kada gledam “Game of Thrones ili “Narcos”.

Posuda puna kokica i pečenih kestena, šolja tople čokolade i… maraton može početi. Epizoda za epizodom.

darlingitswunderbar3.jpg - Pet ideja kako provesti večer kod kuće

Kunjanje na kauču? Ma kakvo gubljenje vremena, kada se mogu barem za jedan korak približiti rješenju misterije, ko će napokon sjesti na “željezno prijestolje”.

Uživajte u kućnim večerima, darlings!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije