Sedam razloga zašto naše tijelo voli kuhani kukuruz

Radiosarajevo.ba
Sedam razloga zašto naše tijelo voli kuhani kukuruz
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog dijela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka. No osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva. Planirate li porodici i prijateljima pripremiti kuhani kukuruz donosimo super recept i nekoliko super činjenica koje će vas sigurno razveseliti:

Nutritivna svojstva

Šoljica kuhanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.

Kukuruz ne sadrži holesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća.

Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli. 

Šoljica kuhanog kukuruza sadrži 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u mršavljenju.

Benefiti za zdravlje

- Smanjuje rizik od kardiovaskualrnih bolesti
- Smanjuje apsorpciju holesterola u tijelu
- Kontrolira dijabetes i hipertenziju
- Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida
- Regulira probavu
- Jača kosti
- Djeluje pozitivno na kožu i vid

Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a želite li maksimalno uživati u njegovom okusu donosimo najbolji recept za kuhani kukuruz, piše Zadovoljna.hr.

Recept za kuhani kukuruz

Sastojci:
- Kukuruz šećerac u klipu
- 100 g maslaca
- sol
- voda

Priprema:
1. U duboki lonac ulijte vode toliko da prekrije više od polovice, dobro je zasolite i ostavite da zakuha.
2. Klipove kukuruza ogulite i operite te ih ubacite u kipuću vodu
3. Kuhajte ih maksimalno 25 minuta te ih ostavite u toploj vodi do posluživanja

Posluživanje:
- Topli kukuruz dodatno zasolite po želji te klip namažite s malo maslaca

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije