Sedam načina da budete aktivni i kad nemate vremena za vježbu

Radiosarajevo.ba
Sedam načina da budete aktivni i kad nemate vremena za vježbu
Odustajete li od vježbanja kad shvatite da nećete moći priuštiti tih sat vremena aktivnosti? Nemojte!

Čak i kad nemate vremena za pravu vježbu, možete ostati itekako aktivni.

1. Vježbajte na poslu

Cijeli dan u kancelariji može vas lako udaljiti od vježbanja, no čak i ako sjedite to ne znači da vaši mišići moraju biti opušteni. Pokušajte stoga, dok radite, raditi zategnutih trbušnih mišića i tu radnju ponovite kad god se sjetite.

Možete naizmjence stegnuti trbušne mišiće, mišiće stražnjice, nogama možete "raditi" ispod stola i tako vježbati da niko ne primijeti. Možda učinak neće biti isti kao kad odete u teretanu, ali će svakako biti bolje nego da uopće ne vježbate.

2. Istežite se


Dok sjedite, podignite ruke iznad glave, s dlanovima okrenutima prema gore. Potom se nagnite na jednu stranu, zadržite dah pa isto ponovite u drugu stranu.

Učinite to 15 puta dnevno i osjećat ćete se mnogo bolje. 

3. Imajte partnera za vježbu

Kad nemate vremena i nikoga ko će vas ipak natjerati na barem malo vježbe, pronađite partnera i shvatit ćete kako je udvoje lakše, čak i pronaći vrijeme za vježbu.

Dodatna motivacija svakako će vam dobro doći da shvatite kako vježba ne treba uvijek biti zahtjevna. Nekoliko minuta u dobrom društvu bit će bolje od neaktivnosti.

4. Hodajte, šećite do posla

Jedna od najgorih navika zbog kojih je čovječanstvo toliko neaktivno su automobili koji nas voze gdje zamislimo. Naravno da je njima brže i lakše stići do posla, no ako zaista nemate kad vježbati, učinite barem te dolaske i odlaske s posla aktivnijima i tako ćete lakše stvoriti rutinu svakodnevne aktivnosti.

5. Družite se aktivno

Imate spoj ili zakazano druženje s prijateljima pa zato ni danas nećete stići vježbati? Zašto onda ne biste umjesto kina, večere ili cuge izašli zajedno negdje van, prošetali i tako se družili zdravije i aktivnije?

6. Pronađite u sebi unutarnje dijete

Imate li djecu, nećake ili ste zbog odrasle dobi zatomili ono nestašno dijete u sebi? Vrijeme je da ga probudite i opet uživate u životu kao dijete. Ona se zabavljaju trčanjem, glupiranjem, skakanjem i preskakanjem, što bi dobro došlo i vama, kako zbog fizičkog tako i zbog mentalnog zdravlja.

7. Sprijateljite se s YouTubeom

Nevjerovatno je i jako smiješno kad neko danas kaže da ne zna kako bi vježbao. Uz YouTube, Instagram i druge društvene mreže danas je zapravo nemoguće ne primijetiti takve savjete.

Uzmite stoga malo vremena i pronađite virtualne treninge koji će vam odgovarati, onda kada za njih nađete vremena. No, znajte, tu nisu u pitanju slobodni sati, nego minute, a toliko tokom dana ipak imate. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije