Savršeno pripremljena lubenica: Evo kako možete izbjeći gnjecavu teksturu tokom velikih vrućina

Ljeto je idealno doba za uživanje u lubenicama, posebno jer je ovo voće izuzetno osvježavajuće i bogato vodom.
Svježe isječena lubenica, bilo kao prilog ili dodatak salati sa mentom i fetom, nezaobilazan je dio mnogih obroka dok temperature rastu. Ipak, ništa ne može pokvariti uživanje u lubenici kao što to može učiniti njena gnjecava, vlažna tekstura.
Razlog zašto lubenica postaje gnjecava jeste što prilikom rezanja oslobađa prirodne sokove. Kad se komadići lubenice ostave u tečnosti, bilo na tanjiru ili u salati, ona upija vlagu i brzo gubi čvrstoću, što može pokvariti ukus i učiniti obrok manje prijatnim. Ipak, postoje jednostavni trikovi koji mogu spriječiti ovaj problem i učiniti da lubenica ostane sočna, ali čvrsta i ukusna.

BH Meteo objavio prognozu do kraja mjeseca: U ponedjeljak i do 40°C, a onda preokret
Recept za savršeno pripremljenu lubenicu donosi receptni stručnjak Leah Colins, koja savjetuje da je potrebno samo malo strpljenja i nekoliko kuhinjskih pomagala. Sve što vam treba je zdjela, cjediljka i malo šećera. Umjesto soli, koja bi izvadila previše vode iz lubenice, Leah predlaže maceraciju, proces u kojem se voće natapa u šećeru da bi se iz njega izvukao višak soka, a da se pri tome ne izgubi tekstura.
Postupak je jednostavan: lubenicu narežite na kockice jednake veličine i stavite u veliku zdjelu. Dodajte jednu kašičicu šećera na svake četiri šolje kockica i lagano promiješajte da se šećer ravnomjerno rasporedi. Zatim stavite lubenicu u cjediljku, koju postavite iznad iste zdjele da pokupi višak soka, pokrijte i ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon tog vremena, višak tečnosti će biti izdvojen, a lubenica će ostati čvrsta i puno slađa.
Ovaj jednostavan trik ne samo da sprječava da lubenica postane gnjecava, već i pojačava njen prirodni okus, čineći je idealnom za posluživanje unaprijed. Zahvaljujući maceraciji, lubenica ostaje sočna i svježa, savršena za ljetne obroke, bilo na pikniku, roštilju ili u osvježavajućim salatama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.