Savršena namirnica za one kojima fali energije: Bogata vlaknima, vitaminima i mineralima

0
Radiosarajevo.ba
Savršena namirnica za one kojima fali energije: Bogata vlaknima, vitaminima i mineralima
FOTO: Pixabay / Suhe smokve

Sušene smokve, u jesenskim i zimskim mjesecima, prava su i česta poslastica u našim krajevima.

Bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, pravi su simbol mediteranske kuhinje. Osim što su izvor energije, često se koriste u pripremi različitih jela – od jednostavnih snackova do složenijih slastica i glavnih jela, a njihov intenzivan okus savršeno nadopunjuje i slane i slatke delicije.

Suhe smokve bogate su dijetalnim vlaknima, zbog čega su odlične za probavu. Sadrže i značajne količine kalcija, kalija i magnezija, ključnih za zdravlje kostiju i srca. Njihov prirodni šećer pruža energiju, dok antioksidansi doprinose borbi protiv slobodnih radikala. Idealne su za sportiste i zdrava su alternativa slatkišima.

Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran

Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran

Pritom, vrlo su zahvalna namirnica koju možete koristiti u različitim receptima. Bilo da je riječ o zdravim zalogajima, salatama, glavnim jelima ili desertima, bogatstvo okusa i nutritivne vrijednosti su zajamčene kad je riječ o ovom popularnom voću, piše Večernji.

Domaće energetske kuglice: Pomiješajte 200 grama suhih smokava, 100 grama oraha i 2 žlice meda. Sve usitnite u blenderu i oblikujte kuglice. Po želji uvaljajte u kokos ili kakao prah. Ove kuglice su savršene za međuobrok jer predstavljaju brzi izvor energije.

Salata s orasima i sirom: Narežite četiri suhe smokve na tanke ploške. Dodajte ih u zdjelu s rukolom, 50 grama sjeckanih oraha i 50 grama kozjeg sira. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim sirćetom. Ova salata spaja slatke i slane note u savršen sklad.

Hljeb sa suhim smokvama: U tijesto za hljeb dodajte sjeckane suhe smokve i malo sjemenki suncokreta. Pecite prema uobičajenom receptu. Rezultat je aromatičan kruh koji savršeno prija uz sir ili maslac.

Pileći file u umaku od smokava: Na maslinovom ulju prepržite pileći file. U drugoj posudi karamelizirajte šest narezanih suhih smokava s malo meda i bijelog vina. Dodajte umak preko piletine i poslužite uz rižu.

Desert od smokava i jogurta: Pomiješajte 3 suhe smokve (narezane na komadiće) s čašom grčkog jogurta i malo meda. Po želji posipajte mljevenim cimetom. Brz i ukusan desert za svaku priliku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije