Savršena kombinacija okusa: Jeste li isprobali Japanski vjetar na ovaj način?
![Savršena kombinacija okusa: Jeste li isprobali Japanski vjetar na ovaj način?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/496175/871x540/1600x1200-f2b21938-64bc-11eb-9498-0242ac130010.webp?v1684065048)
Ljubiteljima kremastih kolača sigurno neće promaknuti recept Japanski vjetar u potpuno novom izdanju. Poznati desert obogaćen je eurokrem namazom.
Bogat okus lješnjaka i kremoznost savršeno se ukllapaju uz pjenastu strukturu deserta.
Sastojci
![Željezničar zbog jedne greške poražen u Mostaru: Imat će Plavi za čime da žale](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579087/300x185/abdulmalik-al-jaber-fk-zeljeznicar-hsk-zrinjski-februar2025.jpg?v1739722087)
Željezničar zbog jedne greške poražen u Mostaru: Imat će Plavi za čime da žale
Za kore:
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- prstohvat morske soli
- 1 kašika limunova soka
- 1 kašika gustina
Za kremu od eurokrema:
- 9 žumanjaka
- 80 g šećera
- 500 ml mlijeka
- 1 kesica bourbon vanilin šećera
- 60 g gustina
- 200 g maslaca
- 200 g bilo kojeg eurokrem namaza
- 1 kesica šlaga
![Uz ova tri savjeta ćete od pudinga iz kesice napraviti pravu deliciju](https://storage.radiosarajevo.ba/article/496120/300x185/pexels-photo-302468.webp?v1684010599)
Uz ova tri savjeta ćete od pudinga iz kesice napraviti pravu deliciju
Priprema:
Bjelanjke i sol miksajte dok ne postanu pjenasti. Za vrijeme miksanja postupno dodajte šećer. Kada dobijete glatku i sjajnu smjesu, a šećer se rastopi umiješajte limunov sok i gustin.
- Pećnicu s ventilatorom zagrijte na 130 stepeni.
- Smjesu bjelanjaka rasporedite preko papira za pečenje i poravnajte da dobijete koru. Stavite u zagrijanu pećnicu i sušite 1,5- 2 sata. Ostavite da se ohladi u pećnici.
- Ohlađenu koru izrežite na 3 jednake trake.
- Žumanjke izmiješajte sa šećerom i burbon vanilija šećerom, dodajte gustin i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte, u smjesu jaja dodajte najprije malo mlijeka da se temperira.
- Zatim dodajte ostatak mlijeka i vratite u lonac. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Miješajte da izbjegnete grudvice.
- Kremu izlijte u posudu koju ste obložili prozirnom folijom. Ostavite da se ohladi.
- Kada se krema ohladila, umiješajte mikserom omekšali maslac i na kraju eurokrem.
- Šlag istucite da dobijete čvrsti šlag.
- Na tanjur za posluživanje stavite prvu koru, premažite trećinom kreme od eurokrema, preko premažite dijelom šlaga, preko stavite iduću koru i ponovite postupak. Isto učinite i sa trećom korom.
![Voćni užitak gotov za pola sata: Tiramisu sa jagodama](https://storage.radiosarajevo.ba/article/495501/300x185/1600x1200-f2b21938-64bc-11eb-9498-0242ac130010.webp?v1683645829)
Voćni užitak gotov za pola sata: Tiramisu sa jagodama
Posluživanje: Poslužite dobro ohlađeno.
Savjet: Dok se hladi, kremu prekrijte folijom tako da ju dodiruje, na taj način ćete izbjeći stvaranje korice, piše Coolinarika.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.