Savršena kombinacija okusa: Jeste li isprobali Japanski vjetar na ovaj način?

0
Radisarajevo.ba
Savršena kombinacija okusa: Jeste li isprobali Japanski vjetar na ovaj način?
Foto: Coolinarika / Japanski vjetar

Ljubiteljima kremastih kolača sigurno neće promaknuti recept Japanski vjetar u potpuno novom izdanju. Poznati desert obogaćen je eurokrem namazom.

Bogat okus lješnjaka i kremoznost savršeno se ukllapaju uz pjenastu strukturu deserta.

Sastojci

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Za kore: 

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • prstohvat morske soli
  • 1 kašika limunova soka
  • 1 kašika gustina

Za kremu od eurokrema:

  • 9 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 1 kesica bourbon vanilin šećera
  • 60 g gustina
  • 200 g maslaca
  • 200 g bilo kojeg eurokrem namaza
  • 1 kesica šlaga
Uz ova tri savjeta ćete od pudinga iz kesice napraviti pravu deliciju

Uz ova tri savjeta ćete od pudinga iz kesice napraviti pravu deliciju

Priprema:

Bjelanjke i sol miksajte dok ne postanu pjenasti. Za vrijeme miksanja postupno dodajte šećer. Kada dobijete glatku i sjajnu smjesu, a šećer se rastopi umiješajte limunov sok i gustin. 

  • Pećnicu s ventilatorom zagrijte na 130 stepeni. 
  • Smjesu bjelanjaka rasporedite preko papira za pečenje i poravnajte da dobijete koru. Stavite u zagrijanu pećnicu i sušite 1,5- 2 sata. Ostavite da se ohladi u pećnici.
  • Ohlađenu koru izrežite na 3 jednake trake.
  • Žumanjke izmiješajte sa šećerom i burbon vanilija šećerom, dodajte gustin i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte, u smjesu jaja dodajte najprije malo mlijeka da se temperira.
  • Zatim dodajte ostatak mlijeka i vratite u lonac. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Miješajte da izbjegnete grudvice.
  • Kremu izlijte u posudu koju ste obložili prozirnom folijom. Ostavite da se ohladi.
  • Kada se krema ohladila, umiješajte mikserom omekšali maslac i na kraju eurokrem.
  • Šlag istucite da dobijete čvrsti šlag.
  • Na tanjur za posluživanje stavite prvu koru, premažite trećinom kreme od eurokrema, preko premažite dijelom šlaga, preko stavite iduću koru i ponovite postupak. Isto učinite i sa trećom korom.
Voćni užitak gotov za pola sata: Tiramisu sa jagodama

Voćni užitak gotov za pola sata: Tiramisu sa jagodama

Posluživanje: Poslužite dobro ohlađeno.
Savjet: Dok se hladi, kremu prekrijte folijom tako da ju dodiruje, na taj način ćete izbjeći stvaranje korice, piše Coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije