Savršena frizura i bez frizera: Ukrotite kosu u samo 5 minuta

Radiosarajevo.ba
Savršena frizura i bez frizera: Ukrotite kosu u samo 5 minuta
Pixabay / Ilustracija
Umjesto da trošite dragocjene jutarnje sate ili bogatstvo na friziranje počnite korisiti ove trikove.

Ako kosu počnete sušiti čim je operete, dok s nje još kapi voda, sušenje će trajati predugo, a oblikovanje će biti teško. Mokra je kosa i mnogo manje elastična te ćete četkom izlomiti vlasi. Zato iz kose “istjerajte” vodu tako da je grubo prosušite hladnim zrakom, a potom pustite da se suši na zraku dok se vi šminkate.

Kad kosa bude oko 80 posto suha, spremna je za oblikovanje. Iznimka je gruba, jako kovrčava kosa, koju prije oblikovanja treba osušiti samo od 25 do 50 posto. 

Želite li voluminoznost, najprije osušite korijen kose podižući pramenove prema gore. Ako želite savršeno glatku i ravnu frizuru, cijelu kosu prebacite na jednu stranu glave te je osušite i potom oblikujte, piše portal 24sata.hr.

Ukrotite kosu u pet minuta 

Na kratku kosu nanesite malo kreme i razbarušite je prstima. Vlasi će biti na okupu, a frizura ležerna. Želite li uredniju varijantu, kosu zagladite gelom ili voskom. Dugu kosu počešljajte u razbarušenu punđu. Podignite kosu u rep te je razdijelite u tri pramena. Svaki zasebno omotajte oko trake i pričvrstite ga ukosnicom.

Za ravnu kosu bob do brade, za kovrčavu do ramena 

Teška i debela kosa bit će poslušnija ako je duža. Za ravnu kosu koja teško pada idealna je bob-frizura do brade ili do ramena koju možete lako oblikovati. Ravnu kosu debljih vlasi najbolje je ošišati stepenasto i slojevito tako da najkraći pramenovi budu do ramena. Valovitu, gustu kosu ošišajte ravno do ramena.

Voda se broji

Filtar na tušu čuva obojenu kosu jer minerali iz vode ispiru pigment iz vlasi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije