Hrana koja će vam pomoći u smirivanju želuca nakon praznika

Radiosarajevo.ba
Hrana koja će vam pomoći u smirivanju želuca nakon praznika
Arhiv / Ilustracija
Mnoštvo građana se nakon praznika obrati zdravstvenim službama žaleći se na stomačne tegobe.

Obzirom da je u većini slučajeva uzrok prevelika količina masne hrane, kao i miješanje svega i svačega, vrijeme je za laganiju hranu.

Mučninu će ublažiti banana koja je bogata kalijem i pomaže u boljem radu probavnog sustava. Ovo voće također sprječava proljev. 

Riža

Kuhana riža najbolji je lijek za uznemireni želudac zato što nije bogata vlaknima pa je probavni sistem lako probavlja. Pomoći će i prepečenac ili kuhani krumpir koji neće nadražiti probavni sistem, a upit će višak tekućine i time spriječiti proljev.

Čaj od mente

Paprena metvica ili menta uklanja loš zadah, smiruje želudac i ublažava mučninu. Studije američkog Univerziteta Maryland potvrdile su da čaj od mente smiruje grčeve i potiče izlučivanje žuči koja pomaže u probavljanju masti. Menta olakšava prolazak hrane kroz probavni trakt. 

Jabučno sirće

Ono poboljšava probavu i smiruje grčeve. Preporučuje se pomiješati kašiku jabučnog sirćeta sa kašikom meda i čašom vode pa popiti. To će smiriti želudac, a ako imate zatvor dovoljno je u čaši vode razrijediti jednu do dvije kašike jabučnog sirćeta i popiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije