Savršen desert koji morate probati
Šta je vikend ručak bez deserta. Ovo je prijedlog za brz, ukusan i lagan cheesecake koji može napraviti bilo ko.
Potrebno je:
250 Brašna
130 g maslaca
155 g šećera
5 jaja
400 g posnoga svježeg sira
200 g kiselog vrhnja (20% m.m.)
100 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
2 kašičice škrobnog brašna
250 g malina
Priprema
Umijesite brašno, maslac, 80 g šećera i 1 jaje tako da dobijete jednolično prhko tijesto, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Odstajalo tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj plohi pa njime obložite kalup za pitu (26 cm).
Stavite komad papira za pečenje i suhi grah i pecite tijesto 10 minuta. Izvadite ga pa odstranite papir i grah.
Smanjite temperaturu na 175 stupnjeva.
Pripremite nadjev: izmiksajte sir s kiselim i slatkim vrhnjem te ostatkom šećera u glatku kremu pa joj dodajte žumanca. Umutite čvrsti snijeg od bjelanaca uz dodatak soli, stavite ga na kremu od sira, dodajte i brašno te sve lagano umiješajte kašikom. Izlijte kremu od sira na polupečeno tijesto. Maline properite, posušite, izmiksajte i protisnite kroz gusto cjedilo.
Kašom voćnu smjesu rasporedite po kremi od sira, a zatim štapićem za ražnjiće izvucite šare. Stavite pitu u rernu te je pecite još 40 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.