Savjeti za žene: Ove poruke mogle bi vam spasiti život

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za žene: Ove poruke mogle bi vam spasiti život
Foto: DW / Ilustracija

TikTok objavlje jedne tinejdžerke postale su viralne nakon što je podijelila brojne potencijalno spasonosne savjete za zaštitu žena i djevojaka, uključujući i situaciju u kojoj kosu nikad ne bi trebale vezati u rep.

TikTokerica Spencer Barbosa, iz Kanade, podijelila je brojne savjete za žene, kako da se zaštite, od toga kako se ponašati na društvenim mrežama, pa do toga što učiniti ako osjećate da vas prate.

"Ovo su sigurnosni savjeti koji bi vam doslovno mogli spasiti život", rekla je 18-godišnjakinja u videu na TikToku, dodajući "ovo morate znati".

Spencer je započela s objašnjenjem da se, statistički, najviše napada na žene dogodi na stepenicama, pa ako ste ikad u nedoumici trebate li se popeti liftom ili stepenicama, uvijek se odlučite za lift.

Za one koji žive u kući, a ne u stanu:
"Nemojte držati ključeve automobila kod ulaznih vrata od kuće, to zaista nije dobra ideja", dodala je. "Dobra ideja je držati ključ od automobila na noćnom ormariću. Ako se nešto dogodi noću, možete zgrabiti ključ automobila, pritisnuti tipku za paniku i alarm će se oglasiti."

Sljedeći njen savjet nesumnjivo će iznenaditi mnoge - ona poručuje da kosu nikada ne bismo smjeli vezati u rep dok trčimo i džogiramo.

"Znam da zvuči patetično, ali nemojte vezati kosu u rep dok trčite - tako je jednostavno uhvatiti vas i povući na pod", objasnila je.

"Također, ne pretjerujte s objavama na društvenim mrežama. Vidim da toliko mladih djevojaka dijeli svoje lokacije i govori ljudima da su same kod kuće, ali nemojte to raditi."

Dalje je rekla da se, ako ikad izađete i imate osjećaj da vas netko prati, treba okrenuti da vam ta osoba vidi lice.

"Grupa intervjuiranih silovatelja priznala je da im meta postaje manje privlačna nakon što joj vide lice", objasnio je Spencer.

I, na kraju, ali ne najmanje važno, predložila je da se žene i djevojke naoružaju mini bočicom laka za kosu, jer je to legalno nositi i "bolit će kao s*** ako ga nekome poprskate u oči", piše Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije