Savjeti za pravilno čuvanje sira tokom ljeta: Nije u pitanju frižider

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za pravilno čuvanje sira tokom ljeta: Nije u pitanju frižider
Foto: Prtscr / Youtube / Sir / Ilustracija

Sir je nezaobilazan sastojak ljetne kuhinje, idealan za salate, sendviče ili roštilj, ali se često osuši i stvrdne u frižideru ako nije pravilno uskladišten.

Frižideri su napravljeni da izvlače vlagu iz zraka kako bi spriječili kvarenje hrane, ali upravo taj suhi zrak može uništiti teksturu i ukus sira, jer siru je potrebna vlaga da bi zadržao svoj puni okus.

Ako ostavite sir nezaštićen ili ga pogrešno čuvate, tvrdi sirevi poput čedar sira mogu ispucati, dok će mekani poput mozzarelle postati gumeni.

Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli

Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli

Međutim, stručnjaci sa stranice The Cheese Lover kažu da je dovoljno svega nekoliko minuta da se sir pravilno spremi – sve što vam treba je hermetička posuda i par kocki šećera. "Kocka šećera upija višak vlage i sprječava da se sir znoji", objašnjavaju stručnjaci.

Korištenje šećera je stari trik, ali se pokazao izuzetno korisnim, posebno tokom ljeta kada se sir često koristi za piknike, roštilje ili lagane večere. Prvi korak je da sir zamotate u prozračan materijal kako se ne bi osušio. Profesionalni prodavači sira koriste poseban voštani papir, ali i običan papir za pečenje iz kuhinje može dobro poslužiti.

Niste izvadili meso iz zamrzivača na vrijeme? Odledite ga za 5 minuta uz ovaj fenomenalni trik

Niste izvadili meso iz zamrzivača na vrijeme? Odledite ga za 5 minuta uz ovaj fenomenalni trik

Nikako nemojte koristiti plastičnu foliju jer zadržava previše vlage, što može ubrzati razvoj plijesni na siru. Aluminijska folija je također nezgodna jer ne prianja dobro uz sir, ali se može koristiti ako sir ipak spremate u zatvorenu posudu.

Kada sir zamotate, stavite ga u posudu s poklopcem, kako biste ga zaštitili od isušivanja u frižideru. Na kraju, dodajte jednu ili dvije kocke šećera u posudu.

One će upiti višak vlage i istovremeno održati dovoljno vlažnu atmosferu da sir ostane svjež duže nego što je to uobičajeno. Možda zvuči neobično, ali kocke šećera su higroskopne – što znači da upijaju vlagu i pomažu u održavanju stabilnog i vlažnog okruženja za skladištenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije