Savjeti za njegu lavande: Ovo je nužno da bi raskošno rasla i dogodine

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za njegu lavande: Ovo je nužno da bi raskošno rasla i dogodine
Foto: Pexels / Lavanda

Početak augusta pravo je vrijeme za uzimanje škara u ruke i prihvatanje zadatka obrezivanja lavande, kako bi divan, aromatičan grm još raskošnije narastao iduće sezone.

Lavanda je jedna od onih biljki koje se lako uzgajaju te ne trebaju puno za bogat rast - tek dovoljno sunca i vrlo ograničenu količinu vode. Poznato je da obožavaju sadnju na mjestima s mnoštvo svjetlosti, a da im obilne kiše i vlažnija podneblja nikako ne leže.

Osim pravilne sadnje i njege, važno je pravilno obrezivati jer ćete tako izbjeći pojavu drvenastih, suhih stabljiki koje limitiraju daljnji rast.

Vila Novaka Đokovića oduzima dah: Kućni interijer oduševljava, ali jednu sobu niko ne smije snimiti

Vila Novaka Đokovića oduzima dah: Kućni interijer oduševljava, ali jednu sobu niko ne smije snimiti

Vrtlarski guru Monty Don u svom mjesečnom blogu istaknuo je kako je pravi trenutak za rezidbu početak gubljenja jarke ljubičaste boje cvjetova, što može ovisiti o sorti.

"Kako biste izbjegli drvenaste, dugačke stabljike lavande, obrezujte ih svake godine, između sredine ljeta i kraja kolovoza, čim cvjetovi počnu blijediti", kaže Don i piše:

"Ali nemojte čekati da se formiraju glavice sjemena ili da cvjetovi postanu smeđi jer želite ostaviti što više vremena za ponovni rast prije zime."

Pri obrezivanju je važno imati mjeru te ostaviti dovoljno izdanaka iz kojih će narasti novo cvijeće, jer će teško u tome uspjeti ako ostaviti posve goli grm.

"Isto tako, nove pupove možete očekivati do početka rane jeseni, a oni će poslužiti kao atraktivan i zdrav pokrov za zaštitu biljke tokom zime te pružiti osnovu za lijepi rast dogodine", pojasnio je stručnjak.

Također, ovo je jedino doba godine u kojoj je lavandi potrebno više vode pa je zalijevajte čim primijetite da je zemlja suha. Gnojenje i dalje nije potrebno, dapače, moglo bi biti štetno jer bi previše dušika na vrhuncu ljeta moglo spriječiti bujan cvat, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije