Savjeti stručnjaka: Ovo su savjeti za njegu suhe kože tokom zimskih dana

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjaka: Ovo su savjeti za njegu suhe kože tokom zimskih dana
Foto: Pexels / Lice

Hladni i vjetroviti dani pravi su neprijatelji za kožu lica jer izazivaju brojne probleme poput crvenila, suhoće, zatezanja i drugih neprijatnosti.

Zbog nabrojanih posljedica u zimskom periodu, vrlo je važno pravilno njegovati kožu koje prodiru duboko u pore. Kao prvu pomoć navode se sljedeći savjeti: 

Hijaluronska kiselina

Vrlo je važno podsjećati ljepši pol koje su dobrobiti koje sadrži ova supstanca. Polisaharid prirodno se nalazi u našim ćelijama i pomaže održavanje optimalnog nivoa vlažnosti. Hijaluronska kiselina (HA) odgovara svim tipovima kože, ima važnu ulogu u zarastanju rana, ali se njen procenat smanjuje sa godinama. Odlična je kombinacija sa ostalim vitaminima i većinom poznatih sastojaka. Zaslužna je za glatkoću i produženi osjećaj hidratacije jer privlači molekule vode i do hiljadu puta veće težine od sopstvene. To je čini magičnim sastojkom koji će omogućiti zauvijek poželjan osjećaj mekane i hidrirane kože. Potražite formulacije koje sadrže najmanje jedan posto HA kako biste uz sebe imali maksimalno efikasan proizvod.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Da li pijete dovoljno vode: Uštinite se i saznajte

Da li pijete dovoljno vode: Uštinite se i saznajte

Vitamin C

Vitamin C popularan je kao antioksidans, a njegova lokalna upotreba kroz primjenu seruma ili krema može uticati na poboljšanje teksture i tona kože. Upotreba seruma na bazi ovog vitamina jednom dnevno doprinosi tome da vaše lice bolje podnosi nepovoljne uslove i hladnoću, jer će ga vitamin C štititi od slobodnih radikala. Upotreba vitamina C pomoći će u zatezanju bora, jačanju tonusa i ujednačavanju tena. Ovaj sastojak poznat je po tome što je nestabilan pa je preporučljivo da potražite formule koje su dobro zaštićene i dolaze u tamnim pakovanjima.

Ceramidi

Neizostavne su gradivne jedinice kože, a čine približno 50 posto. To su zapravo lipidi, odnosno masnoće koje omogućavaju koži da djelimično propušta vodu što doprinosi njenoj jedrini i mekoći. Ujedinjeni sa ureom i holesterolom, oni zajedničkim snagama čuvaju vlažnost i onemogućavaju gubitak vode. Prisustvo ceramida u epidermisu obezbjeđuje kožnu barijeru čija je uloga prije svega zaštitna. Nedostatak ceramida izaziva perutanje, neprijatno zatezanje, svrab i suhoću. Korištenjem proizvoda koji u svom sastavu imaju ove čudesne lipide, ubrzaćete oporavak kože ukoliko je već došlo do oštećenja, a preventivnom upotrebom pružit ćete joj jedno od najboljih mogućih sredstava za njegu i zaštitu. Na smanjenje ceramida utječe prekomjerna upotreba agresivnih čistača kao i korištenje vruće vode tokom umivanja. Kreme sa ceramidima su nešto punije teksture pa je poželjno nanositi ih uveče zbog veće mogućnosti regeneracije i upijanja hranljivih sastojaka.

Skvalen

Ne bi ga trebalo miješati sa skvalenom koji je prirodni produkt naše kože i jedan od činilaca sebuma. On hidrira i štiti, a njegova količina tokom godina opada što dovodi do suhoće. U kozmetici se skvalen najčešće zamenjuje skvalanom, koji je stabilnija, hidrogenizovana verzija skvalena. Ova komponenta, koja je u suštini emolijentna mast, ne zapušava pore, ne masti već povećava sposobnost apsorpcije drugih hranljivih sastojaka iz krema i seruma. Pogodan je za sve tipove kože, a naročito suhu. Izuzetno je značajno koristiti ga tokom zimskih, vjetrovitih mjeseci budući da uspješno doprinosi očuvanju vlage, štiteći epitel od isušivanja i iritacije. Može se koristiti u jutarnjoj ili večernjoj rutini i izuzetno se brzo upija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije