Pravilna njega kože tokom zimskih dana

Radiosarajevo.ba
Pravilna njega kože tokom zimskih dana

Zimi je često koža suha, bez sjaja i svježine. Kako prolaze godišnja doba, potrebe kože se mijenjaju, a zimi su one najizraženije. Kako bi koža ostala zdrava i lijepa, potrebna joj je dodatna njega, zaštita i hidratacija

Bez dodatne njege u zimskim mjesecima, koža postaje gruba i naborana, a mogu se javiti i ozbiljniji dermatološki problemi poput iritacija, mrlja i crvenila.

Zimi je potrebno lice mazati što intenzivnijom kremom, sa što većim udjelom masnoća. Pa čak i osobe koje imaju masniju kožu, zimi bi trebale mazati lice kremom s većim udjelom ulja.

Noćna krema u zimskim mjesecima treba biti što masnija, s dodatkom vitamina E, a dnevna krema neka bude što hidratantnija. Vitamin C ima posebnu važnost u zimskim mjesecima, pa bi ga bilo dobro uzimati i oralno, ali i u kozmetičkim preparatima.

Hidratantnu kremu treba nanositi što češće, barem tri puta na dan. Tokom zime najveća greška je čišćenje lica sapunom. Usne također znaju biti ispucale, pa čak i bolne, zato redovno nanosite balzam ili melem.

Ukoliko su vam ruke jako ispucale možete na njih nanijeti zaštitnu kremu u debelom sloju te staviti na njih rukavice koje će zadržavati toplinu i time pospješiti prodiranje hranjivih sastojaka u kožu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije