Prirodno i jeftino: Maske za kosu koje možete napraviti kod kuće, rezultati su odmah vidljivi

0
Radiosarajevo.ba
Prirodno i jeftino: Maske za kosu koje možete napraviti kod kuće, rezultati su odmah vidljivi
Instagram / Ilsutracija

Baš kao i koža lica i tijela, tako i kosa može biti suha, jer je podložnija vanjskim utjecajima, farbanju, sušenju i hemijskim preparatima.

Kosu dodatno isušuju različite aktivnosti poput plivanja u bazenu sa hlorom, kao i niske temperature u hladnim mjesecima.

Suh zrak vani ali i u kući zbog grijanja, često uzrokuju lošu frizuru koja iziskuje konstantan odlazak frizeru, zato su maske za kosu idealno rješenje, naročito ako ih možete napraviti kod kuće.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Ovih 7 namirnica garantuju sjajniju kosu!

Ovih 7 namirnica garantuju sjajniju kosu!

Kokosovo ulje i med

Kokosovo ulje hidratizira i omekšava kosu i to dok istovremeno sprječava lomljenje kose zbog visokog udjela masnih kiselina. Ono puno dublje prolazi u vlasi od običnog regeneratora i zbog toga je kosa nakon njega meka i sjajna. Med je, pak, prirodni humektant, to znači da kosi vraća prijeko potrebnu vlagu. Osim toga, med je emolijent koji zaglađuje kosu dok hidratizira vlasište. Zbog toga su maske za kosu s ovim sastojcima idealne.

Upute: Pomiješajte jednake količine kokosovog ulja i meda. Prilagodite količinu dužini, gustoći i teksturi kose. Nanesite na cijelu dužinu kose, osim ako imate masno tjeme, tada nanosite otprike od ušiju do vrhova kose. Ostavite da djeluje 20 minuta, a zatim operite kosu kao i inače.

Jaja, maslinovo ulje i majoneza

Ova moćna kombinacija odlično hidratizira izrazito suhu kosu. Majoneza dubinski hrani kosu i vraća joj sjaj. Velika količina proteina iz jaja zadržava vlagu u kosi. Maslinovo ulje prepuno je masnih kiselina koje uklanjaju oštećenja i štite kosu od budućih oštećenja. Ovo je maska savršena za suhu kosu, ali i maska koja potiče rast kose.

'Nova godina, nova ja': Osam frizura koje će obilježiti 2023. godinu

'Nova godina, nova ja': Osam frizura koje će obilježiti 2023. godinu

Upute: Pomiješajte šalicu majoneze, pola šalice maslinovog ulja i tri žumanjka. To nanesite na kosu, te prekrijte kapom za tuširanje. Ostavite da djeluje 20 minuta i naposljetku isperite. Najprije koristite hladnu vodu da se jaje ne bi skuhalo, a onda operite kosu kao i inače.

Banana, jogurt i med

Ova maska zapravo dobro funkcionira kao pakung za suhu kosu. Banane su prepune vitamina, kalija i ugljikohidrata koji zajedno rade kako bi vlagu zadržali u kosi. Jogurt je pun mliječne kiseline koja vraća sjaj i popravlja oštećenja na kosu. Med hidratizira kosu.

Upute: Pomiješajte jednu bananu s dvije žlice jogurta i žlicom meda. Sve to sjedinite i nanesite na vlažnu kosu. Stavite kapu za tuširanje i držite oko pola sata. Isperite šamponom i nanesite regenerator.

Savjeti zlata vrijedni: Kako održavati kosu zdravom i njegovanom

Savjeti zlata vrijedni: Kako održavati kosu zdravom i njegovanom

Maske za kosu s limunom i jajem

Jaja su bogata proteinima, vitaminima A, D i E i masnim kiselinama koje vraćaju sjaj kosi. Kiselost limuna na sebe privlači višak ulja i masnoća s tjemena. Ova maska je idealna jer sastojke gotovo sigurno već imate. Ova maska odlična je za suhu kosu, ali također je odlična za pročišćavanje kose, te joj vraća sjaj.

Upute: Odvojite bjelanjak od žutanjka i koristite ga za ovu masku. U njega iscijedite pola limuna i sjedinite ih. Nanesite na vlažnu kosu od korijena do vrhova, prekrijte kapom za tuširanje i ostavite da djeluje 30 do 45 minuta, te operite kosu šamponom i regeneratorom.

Čaj vraća sjaj kosi

Baš kao što vraća naš organizam u život, čaj isto radi i sa suhom kosom. Konkretno, u pitanju je crni čaj koji beživotnoj kosi vraća sjaj. Stoga, ako vam negdje stoji kutija crnog čaja, koji vam baš i nije prefin, iskoristite ga da nahranite kosu. Osim što će pomoći suhoj kosi, on može oživjeti i kovrče ako su vam se malo opustile.

Pet frizura koje najbolje stoje ženama iznad 40 godina: Podmladit će vas u trenu!

Pet frizura koje najbolje stoje ženama iznad 40 godina: Podmladit će vas u trenu!

Upute: Skuhajte malo crnog čaja i ostavite ga da odstoji dok se ne ohladi. Natopite kosu čajem i ostavite da odstoji 10 minuta. Isperite kosu i uživajte u rezultatima.

Nahranite kosu maslacem

Možda ne zvuči baš primamljivo, priznajemo, ali maslac kosi može pružiti mekoću i hidrataciju koja joj nedostaje.

Upute: Nekoliko kašika maslaca sobne temperature umasirajte u kosu. Kosu zamotajte ili prekrijte kapicom za tuširanje i ostavite sat vremena. Nakon toga operite kosu.

Ovih osam boja za kosu bit će apsolutni hit u 2023. godini

Ovih osam boja za kosu bit će apsolutni hit u 2023. godini

Jabučni ocat

Jabučni ocat ključan je za uklanjanje ostataka proizvoda koji kosu otežavaju. Kada ga pomiješate s arganovima uljem, on omekšava kosu.

Upute: Dvije do četri kašike jabučnog octa pomiješajte s malo manje od dva decilitra mlake vode. Omjer jabučnog octa i vode trebao bi biti 1:3. Nakon pranja kose šamponom i regeneratorom, tu mješavinu umasirajte u tjeme. Za najbolji efekt ostavite da djeluje par minuta pa isperite toplom vodom. Kosa će vam biti sjajna i zdrava.

Aloa Vera, med i kokosovo ulje

Poznato je da je Aloa Vera čudesan sastojak kako za njegu kože, tako i za njegu kose. Ovdje je u kombinaciji i s dva sastojka čije dobrobiti smo već nabrojali ranije u tekstu – medom i kokosovim uljem.

Odličan i jednostavan trik: Stručnjakinja objasnila kako do bujne kose u par minuta

Odličan i jednostavan trik: Stručnjakinja objasnila kako do bujne kose u par minuta

Upute: Dvije kašikice aloa vera gela pomiješajte sa žličicom meda i tri žličice kokosovog ulja. To umasirajte u kosu i ostavite da djeluje pola sata te isperite šamponom. Ova maska djeluje kao dubinski regenerator i suhoj kosi će vratiti sjaj te će ju hidratizirati.

Maslinovo i kokosovo ulje

Kombinacija ulja možda se čini malo preteška, ali činjenica je da će dubinski njegovati kosu. Ovu masku ipak bismo preporučili ljudima s gušćom, jačom i kovrčavom kosom.

Upute: Pomiješajte jednake količine maslinovog i kokosovog ulja. Nekoliko sekundi zagrijavajte u mikrovalnoj. Toplina ulja otvorite će kutikule vlasti i ulja će dublje penetrirati. Ostavite 10 minuta na kosi, prekrijte kapom za tuširanje i nakon toga isperite toplom vodom.

Najbolji trikovi za njegu kože i kose tokom zime

Najbolji trikovi za njegu kože i kose tokom zime

Maska s avokadom

Ništa osim šišanja ne može srediti ispucale vrhove, ali maska će ih obložiti i oni će izgledati zdravo i nahranjeno do sljedećeg posjeta frizeru. Jedna namirnica koja je odlična za suhe vrhove je avokado koji sadrži minerale koji će zatvoriti kutikulu, a sadrži i proteine i vitamine koji njeguju i omekšavaju kosu. Sloj maslinovog ulja dat će kosi dodatan sjaj i zagladiti je.

Upute: U zdjeli pomiješajte pola avokada i pola šoljice maslinovog ulja. Nanesite na ispucale i suhe vrhove, ostavite 20 minuta i isperite toplom vodom.

[instagram]https://www.instagram.com/vivafarm_official/?utm_source=ig_embed&ig_rid=6d544041-f28e-47a4-b826-ea3cda4084f4[/instagram]

Med i mlijeko

Ako imate tanku i oštećenu kosu i želite domaći tretman koji će ju oživjeti, tu su med i mlijeko. Med sadrži kreatin koji ojačava kosu i sprječava pucanje vlasi. Također, potiče regeneraciju stanica za zdravije tjeme, a može i ublažiti iritaciju i upalne procese. Kada se med pomiješa s mlijekom, koje je puno proteina masnih kiselina, vitamina B12, željeza i cinka, to može omekšati kosu.

Frizer slavnih ličnosti otkriva genijalan trik: Kako svezati rep, a da kosa izgleda što bujnije

Frizer slavnih ličnosti otkriva genijalan trik: Kako svezati rep, a da kosa izgleda što bujnije

Upute: Nabavite bocu sa špricom, u njoj pomiješajte šalicu mlijeka i žlicu meda te našpricajte na kosu nakon šampona – umjesto regeneratora. Ostavite da djeluje 10 do 20 minuta i isperite toplom vodom.

Smeđi šećer i kokosovo ulje

Zvuči kao recept za kolačiće, ali nije, radi se o hranjivom tretmanu za kosu. Smeđi šećer i kokosovo ulje pomoći će ako vas muči suho tjeme koje svrbi. Granule smeđeg šećera bit će odličan piling za tjeme i uklonit će mrtvu kožu. Kokosovo ulje, pak, može stimulirati rast kose, te usporiti opadanje kose jer penetrira duboko u vlasi. Uz to, ono hidratizira kosu, vraća joj sjaj i sprečavanja lomljenje kose.

Upute: Pomiješajte dvije kašike smeđeg šećera i kašiku kokosovog ulja. Umasirajte u kosu i tjeme nakon šamponiranja. Isperite i nanesite regenerator.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije