Savjeti: Kako bebi odrezati nokte

Radiosarajevo.ba
Savjeti: Kako bebi odrezati nokte
Pixabay / Ilustracija

Noktići bebe jedni su od najčešćih bauka mladih roditelja.

Bebe se često već rađaju s dugačkim noktima, a i kasnije nam se čini da naočigled rastu.

Iako su mekani i krhki, bebe se lako mogu ogrebati po licu pa se o noktićima treba brinuti otpočetka. Prvih nekoliko sedmica oni su toliko mekani da vrhove možete lagano oguliti vlastitim noktima i to je mnogo sigurnije od upuštanja u rezanje.

Nakon nekoliko sedmica nokti će očvrsnuti i trebat ćete ih početi rezati, najbolje specijalnim makazicima za tu namjenu, koje imaju zaobljene vrhove.

Dobro je rezati nokte nakon kupanja, kada omekšaju, ili kada beba zaspi pa je mirna. Jagodice lagano pritisnite prema dolje kako biste spriječili zarezivanje kožice ispod nokta. Dlan i prst pridržavajte jednom rukom, a nokat režite drugom, prenosi zadovoljna.hr

Noge

Nokti na nogama, kao i u odrasloj dobi, rastu mnogo sporije. Ipak, redovito provjeravajte stanje noktiju na nogama kako ne bi došlo do urastanja te režite po istom principu kao i na rukama. Vrlo je važno da nokte ne režete polukružno, nego vodoravno, jer može doći do urastanja ruba nokta u meso, a rezultat mogu biti crvenilo, oteklina, bol, a ponekad i infekcija. Ako primijetite neki od tih simptoma, obratite se pedijatru.

Ako slučajno malo porežete dijete, što se događa, lagano pritisnite ranicu sterilnom gazom dok krvarenje ne prestane.

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije