Zašto bebe "udaraju" mamu dok su u stomaku?

Radiosarajevo.ba
Zašto bebe "udaraju" mamu dok su u stomaku?
Bilo da očekuje prvo ili četvrto dijete, svaka mama se razveseli kada osjeti prvi pokret svoje bebe u trbuhu.

Fetalni pokreti ili udarci znak su da beba raste i razvija se. No, nisu svi pokreti koje mama osjeti nužno bebini udarci. Puno puta beba samo štuca, miče rukama ili čak radi salto.

Ako ste buduća majka i pitate se što očekivati i kada, evo nekih zanimljivih činjenica o bebinim udarcima:

1. Kada će majka prvi puta osjetiti bebin pokret?

Majke obično oko 24. sedmice trudnoće mogu osjetiti prve pokrete djeteta. Međutim, dijete se micalo i prije, samo što je prvorotkinji taj osjećaj nepoznat pa ga ne može odmah registrirati. Bebini udarci nisu toliko intenzivni na početku pa majke mogu pomisliti da imaju vjetrove. Majke kojima je ovo druga trudnoća, ranije će prepoznati da se njihova beba miče, čak već od 12. sedmice trudnoće.

2. Zašto bebe ‘udaraju’?

Vaša beba se pokušava namjestiti, rastegnuti mišiće i opustiti. Njihovi pokreti također su odgovor na podražaje iz okoline. Previše buke, svjetla ili čak neka hrana koju je majka pojela potiče ih da se miču.
Ako se majka kreće, to može biti vrlo opuštajuće za dijete pa će se često opustiti i zaspati. Majke koje u trudnoći vježbaju jogu ili meditiraju, primjećuju da su njihove bebe mirnije.

3. Šta udarci pokazuju?

Obično su znak dobrog razvoja i zdravlja djeteta. Osim udaraca, možete osjetiti i poskakivanje unutar abdomena što znači da se beba rasteže. Nekada nećete osjetiti sve pokrete djeteta, što je sasvim u redu.

4. Kako brojiti pokrete?

Ako primijetite da bebini pokreti više nisu toliko učestali, zapisujte sve što osjetite u narednih sat vremena. Sjednite, pojedite nešto ili popijte nešto hladno te stavite noge na povišeno. Šećer u hrani ili hladno piće probudit će dijete pa unutar dva sata možete osjetiti barem deset pokreta. Ako ih nema ili ih je malo, javite se vašem ginekologu.

5. Koliko pokreta je normalno?

Beba se u trbuhu miče oko 15-20 puta na dan, a pokreti uključuju sve, ne samo udarce. Svaka beba je drukčija pa neke spavaju tijekom dana, a miču se tek navečer. Mnoge žene osjetit će pokrete svoje bebe najčešće poslije obroka, fizičke aktivnosti ili tokom večeri.

6. Kada brojiti udarce?

Za praćenje bebinih pokreta nema univerzalne formule. Ako mislite da se vaša beba premalo miče, obratite veću pozornost na praćenje pokreta u sljedećim situacijama:
ako ste primijetili manje od 10 pokreta unutar dva sata,
smanjeno reagiranje ili nereagiranje na vanjske podražaje poput buke, glađenja trbuha, zvuka vašeg glasa ili glasa vašeg supruga, postupno smanjenje bebinih pokreta tokom dva ili više dana.

7. Je li nužno svakog dana pratiti pokrete djeteta?

Ako se ne radi o trudnoći visokog rizika, ne morate zapisivati baš svaki pokret vaše bebe. Mnoge majke mogu biti toliko zauzete da niti ne primijete da se njihova beba miče, što nije znak za uzbunu. Čim se smirite, osjetit ćete udarce.

8. Kako potaknuti dijete da više reagira?

Ako vaše dijete odjednom ne reagira toliko na podržaje, legnite na vašu lijevu stranu. Osim što će ovo povećati broj bebinih pokreta, povećat će se i dotok krvi vašem djetetu. Bebe u trbuhu obično postanu aktivnije i kada nešto pojedete.

9. Manjak pokreta znači da nešto ne valja?

Iako smanjena aktivnost djeteta ne znači odmah da nešto nije u redu, u nekim slučajevima može biti indikator fetalnog distresa, odnosno znaka da beba nije dobro uslijed nekvalitetne prehrane ili manjka zraka. Ako sumnjate da nešto nije u redu, odmah se obratite liječniku.

10. Hoće li se beba manje micati nakon 36. sedmica?

Nakon 36.sedmica trudnoće bebe imaju manje mjesta za pokrete i okretanje, ali će se svejedno pokušati rastegnuti, igrati s pupkovinom ili rukama istraživati svoje lice i tijelo.

11. Mogu li fetalni pokreti predvidjeti buduće ponašanje djeteta?

Često se nagađa da će bebe koje su bile aktivnije u trbuhu takve biti i kad se rode, no to nije nužno točno. Svako dijete je drugačije, ali odgoj igra važnu ulogu njegovom ponašanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije