Savjeti iskusnih kuhara: Ovih pet namirnica nikad ne trebamo kupovati zamrznute, a često to radimo

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti iskusnih kuhara: Ovih pet namirnica nikad ne trebamo kupovati zamrznute, a često to radimo
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ako često kupujete zamrznute namirnice u trgovini, niste jedini. Globalna industrija zamrznute hrane u punom je zamahu, a najnoviji izvještaji upućuju na to da će s 252,19 miliona dolara u 2021. narasti na 383,90 miliona u 2030.

No, prije nego što se zaputite prema škrinjama u kojima ima svega, od smrznutog voća i povrća do sladoleda, kolača i pizza, poslušajte što o tome imaju za reći iskusni chefovi. Evo kojih pet namirnica, po njihovom mišljenju, nikada ne biste trebali kupovati smrznute, prenosi Živim.hr.

Hljeb

Radio Italia: Znate li za dio Italije koji se nalazi u Švajcarskoj?

Radio Italia: Znate li za dio Italije koji se nalazi u Švajcarskoj?

Smrznuti polugotovi pekarski proizvodi koje možete sami ispeći u vlastitoj kuhinji možda djeluju praktično, ali kuhari ističu da oni nikada ne bi kupili smrznuti hljeb spreman za pečenje. Nije toliko problem u nutritivnom sastavu koliko u konzistenciji.

Slasne, drugačije i gotove za 15 minuta: Donosimo vam recept za francuske prženice

Slasne, drugačije i gotove za 15 minuta: Donosimo vam recept za francuske prženice

"Kad se tijesto smrzne, njegova se konzistencija mijenja i ako ste ljubitelj kruha i pekarskih proizvoda, najbolje je da ipak odaberete kruh od svježe pripremljenog tijesta u pekari. Druga mogućnost je da navučete pregaču i sami zamijesite kruh u vlastitoj kuhinji. Kad iz pećnice izvadite svježe pečen, topao i hrskav kruh, namažite na debelu plošku malo maslaca i uživajte u okusu i rezultatu svog truda", kažu.

Jagode

Sezona jagoda je u maju i junu. No, ako imate svoj omiljeni recept za kolač s jagodama i želite ga napraviti izvan sezone, vjerojatno ćete posegnuti za smrznutim jagodama. Ali nemojte to učiniti, upozoravaju poznati chefovi. Zbog svoje porozne strukture jagode postaju prezasićene vodom i doslovno se raspadaju nakon što se odmrznu.

Ne preporučuju korištenje smrznutih jagoda čak ni u smoothiejima jer su previše vodene i smoothie ne može imati onu divnu kremastu konzistenciju, već postaje vodenast ako u njega dodate smrznute jagode. Isto vrijedi i za pripremu bilo kakvog kolača ili slastice s jagodama.

Jeste li probali arapske slatke uštipke? Sastojke vjerovatno imate u kuhinji, a 'tope' se u ustima

Jeste li probali arapske slatke uštipke? Sastojke vjerovatno imate u kuhinji, a 'tope' se u ustima

"Najbolje je ovo voće kupovati i konzumirati u sezoni jagoda, no ako ih ipak želite koristiti izvan sezone ili već imate u zamrzivaču vrećicu smrznutih jagoda, dobra ideja bi bila da od njih napravite kompot. Kompot možete upotrijebiti kao nadjev ili preljev za palačinke, razne kreme i kolače", savjetuje Sarah Gunderson, chef i instruktor u Auguste Escoffier School of Culinary Arts. Dodaje i da smrznuto voće, uključujući i jagode, možete skuhati i zatim samljeti u blenderu te potom dodati u mousseove, jutarnje kaše i slično.

Burgeri ili pljeskavice

Zamrznuti i unaprijed pripremljeni burgeri mogu biti izazov jer uvelike olakšavaju i ubrzavaju pripremu, primjerice roštilja za veće društvo. No Adrian W. Corkill, šef u restoranu City Post Chophouse u Georgetownu, savjetuje da se oduprete tom iskušenju.

"Uvijek možete kupiti svježe mljevenu junetinu u mesnici, a njezin je okus neopisivo bolji od okusa smrznutih polugotovih burgera. Dodajte u meso začine po vlastitom ukusu i uživajte!".

Deserti od lisnatog tijesta

Takvo tijesto ne podnosi dobro smrzavanje.

"Uzmite za primjer princes krofne. Kad ih napunite kremom postaju meke, pjenaste i kremaste iznutra, ali izvana i dalje ostaju hrskave. Smrznute princes krofne neće biti ni izbliza tako ukusne i tako hrskave kao kad ih radite od svježeg tijesta. Smrznute princes krofne, profiteroli, kroasani i slični proizvodi su vlažni i gnjecavi iznutra te izgledaju kao žalosna varijanta pravih, svježih iz pekare ili iz vlastite kuhinje", objašnjava Gunderson.

Uštedite novac, ali i vrijeme: Trikovi za brzo uklanjanje fleka od kafe

Uštedite novac, ali i vrijeme: Trikovi za brzo uklanjanje fleka od kafe

Brokula

Prema vrhunskim chefovima, smrznuta brokula postaje gnjecava kad se skuha. Osim toga, postoji problem i s omjerom stapki i cvjetova u pakiranju smrznute brokule. U pakiranja ovog smrznutog povrća proizvođači stavljaju većinom stapke koje su tvrde i loše kvalitete.

Chef Jessica Randhawa, koja je kreatorica recepata i autorica tekstova na stranici The Forked Spoon, ide još dalje pa kaže da je brokula vrlo osjetljivo povrće koje ne podnosi dobro zamrzavanje. Kao i ostalo povrće iz obitelji krstašica, gubi većinu svog karakterističnog okusa kad je smrznuta. Chef Eric Sornoso i food blogger na stranici MealFan dodaje da brokula gubi i dobar dio svojih nutrijenata kad je zamrznuta.

Smrzavanje može stvori sloj ledenih kristala koji onda uništavaju stanice brokule te pospješuju gubitak nutrijenata. Drugim riječima, kad ovo povrće konzumirate smrznuto, nećete od njega imati sve nutritivne dobrobiti kao kad konzumirate jela pripremljena od svježe brokule. U svakom slučaju, chefovi su složni u tome da brokulu uvijek treba kupovati svježu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije