Savjet vrhunskog kuhara: Ovako možete neutralisati miris bijelog luka sa vaše daske za rezanje
Svako ko je ikada koristio drvenu dasku za sjeckanje luka ili bijelog luka zna koliko se ti mirisi teško uklanjaju. Iako se zna da se drvene daske ne smiju prati u mašini za suđe, neugodni mirisi mogu ostati i nakon pranja sapunom i vodom.
Popularni kuhar s TikToka, Michael (@stoveandgarden), koji ima preko 1.2 miliona pratilaca, savjetuje da se protiv tvrdokornih mirisa daska protrlja komadima limuna, a zatim ispere i dobro osuši. Brend kuhinjskog pribora Robert Welch preporučuje i redovno tretiranje daske prehrambeno sigurnim uljem, ali naglašava da se višak ulja mora obrisati prije upotrebe.
Michael dijeli još nekoliko korisnih trikova koji olakšavaju svakodnevne zadatke u kuhinji. Ako se mučite s otvaranjem tegle, oko poklopca stavite gumice kako biste dobili bolji hvat. Za one koji često koriste med, preporučuje da se kašika prethodno premaže s malo jestivog ulja kako se med ne bi lijepio.
U ovom dijelu BiH penzije rastu za 6,25 posto: Koliko je to u markama
Još jedan praktičan trik odnosi se na bijeli luk – kako biste ga lakše ogulili bez da vam ruke upiju njegov miris, glavicu grubo zgnječite šakom ili čašom, stavite u teglu s poklopcem i dobro protresite. Kada izvadite luk, vanjska opna će već biti skinuta.
Za savršeno ribanje limuna bez gorčine, Michael savjetuje korištenje kratkih poteza uz stalno okretanje voćke. Također preporučuje korištenje rende za usitnjavanje bijelog luka, čime se izbjegava upotreba daske koju je često teško čistiti i zauzima prostor u ladici.
@stoveandgarden It’s my birthday, so let’s watch the series of videos that changed my life 😌 #cookinghacks #hacks #cooking
♬ original sound - Stove and Garden
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.