Malo ko zna za ovaj slatki sastojak uz koji će vaša kuhinja blistati: Recite zbogom masnoći

0
Radiosarajevo.ba
Malo ko zna za ovaj slatki sastojak uz koji će vaša kuhinja blistati: Recite zbogom masnoći
Foto: Freepik / Čišćenje/Ilustracija

Bez obzira koliko se trudili održavati svoju kuhinju čistom, ako svakodnevno kuhate, masnoća u zraku sigurno će se nakupiti na vašim kuhinjskim elementima. Ovu masnoću može biti iznenađujuće teško ukloniti, pogotovo ako se taložila sedmicama ili mjesecima u kombinaciji s prašinom u slojevima.

Nakupine masnoće najviše će biti na ormarićima iznad vašeg šporeta i mikrovalne pećnice. Prozračivanje kuhinje i poklopci na posudama mogu pomoći u smanjenju te masnoće, ali prije ili kasnije morat ćete dobro očistiti ormariće.

Ako ste već isprobali standardna sredstva za čišćenje i višenamjenske sprejeve, i čini se da nijedan ne uklanja masnoću u potpunosti niti je sprječava da se vrati, možda je vrijeme da isprobate ovaj jednostavan i pristupačan trik.

Otkriven uzrok požara u Tučepima: Uhapšen stariji muškarac (65)

Otkriven uzrok požara u Tučepima: Uhapšen stariji muškarac (65)

Naime, kombiniranjem sirćeta i narandžine kore možete izdvojiti d-limonen, sastojak koji pomaže u čišćenju mrlja od masnoće u kuhinji. Evo kako napraviti sredstvo za čišćenje ormarića od narančine kore.

Za izradu ovog pripravka trebate kore od četiri narandže, bocu destiliranog bijelog sirćeta, plastičnu bocu s poklopcem i bocu s raspršivačem.

Vodoinstalater upozorava: Ove četiri stvari ne biste nikada smjeli bacati u odvod

Vodoinstalater upozorava: Ove četiri stvari ne biste nikada smjeli bacati u odvod

Prvo kore od četiri narandže narežite na tanke trakice kako bi mogle proći kroz otvor boce. Zatim dodajte dovoljno bijelog sirćeta da u potpunosti potopi te kore, zatvorite bocu i ostavite mješavinu da odstoji na pultu dvije sedmice, samo ju povremeno lagano protresite.

Nakon dvije sedmice vaše će kore izgledati malo sivo i izblijedjelo, ali ne brinite. Kada otvorite bočicu, miris neće biti ni približno tako jak kao što bi možda očekivali. Samo sirće s primjesom narandže! Potom izlijte žućkastu tekućinu kroz mrežasto sito u svoju plastičnu bocu s raspršivačem i vaš je pripravak spreman za upotrebu na masnim ormarićima.

Ako imate bijelu kuhinju, prije nego što zaronite u svoje masne ormariće, napravite test s narandžastim sprejom na unutarnjoj strani donjih vrata ormarića. Nekoliko puta poprskajte vrata i pustite tekućinu da odstoji desetak sekundi prije nego što je obrišete. Ako ne primijetite nikakvu promjenu boje, pruge ili mrlje, ovaj narandžasti sprej je prošao test.

Da biste vidjeli koliko će sprej stvarno djelovati, prvo se pozabavite svojim najmasnijim ormarićima - onima iznad pećnice i ploče za kuhanje. Svaka vrata ormarića izdašno nasprejajte narandžastim sprejom, pustite da djeluje nekoliko sekundi, a zatim obrišite sprej papirnatim ubrusom. Nakon provjere čistoće prvog prskanja, nastavite s drugim prskanjem i brisanjem.

Nakon jednog prskanja i brisanja, odmah ćete primijetiti da se masnoća podiže, a s drugim prskanjem i brisanjem ormarići će izgledati kao novi, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije