Jedan odjevni komad koji često nosimo uopšte ne treba prati: Dovoljno je samo da ga provjetrite

0
Radiosarajevo.ba
Jedan odjevni komad koji često nosimo uopšte ne treba prati: Dovoljno je samo da ga provjetrite
Foto: Pixabay / Veš mašina / Ilustracija

Većina ljudi pere sve svoje odjevne predmete u veš mašini, uključujući donje rublje, majice i farmerke. Međutim, stručnjaci tvrde da farmerke nikada ne treba prati na ovaj način.

Chip Bergh, izvršni direktor poznatog brenda traperica Levi’s, već je nekoliko puta naglasio da farmerke ne treba prati. "Svaki pravi zaljubljenik u farmerke će vam reći da ih nikada ne perete jer ćete ih tako samo brže uništiti", izjavio je Bergh u intervjuu za CNN. Također je priznao da svoje farmerke nije oprao već deset godina.

Ova izjava izazvala je veliko iznenađenje širom svijeta, jer svi su navikli prati farmerke zajedno s ostalom odjećom u veš mašini. Zanimljivo je da se ovim savjetom vodi i poznata modna ikona Victoria Beckham. U intervjuu za časopis Elle otkrila je da ne pere svoje farmerke.

Teška nesreća u centru Sarajeva: Automobilom udario pješaka na cesti, hitno prebačen na KUM

Teška nesreća u centru Sarajeva: Automobilom udario pješaka na cesti, hitno prebačen na KUM

"Ako djeca nešto proliju na farmerke, onda ih perem, logično, ali čak i tada ih perem samo hladnom vodom. Inače, to uopšte ne radim," rekla je Beckham. Naglasila je da gotovo nikad ne pere ovaj komad odjeće, a tek ponekad ih opere ručno kako bi sačuvala originalni oblik. Nakon pranja, obavezno ih okači o vješalicu kako bi se osušile i zadržale svoj oblik.

Stručnjaci tvrde da čestim pranjem farmerki u veš mašini dolazi do bržeg habanja materijala i gubitka boje, čime farmerke gube svoj originalni izgled i kvalitetu. Zato savjetuju da se farmerke peru što rjeđe i da se, kada je pranje neizbježno, koriste hladna voda i blagi deterdžent. Ručno pranje je također preporučljivo kako bi se očuvala struktura i boja materijala.

Dakle, ako želite produžiti vijek trajanja svojih farmerki i očuvati njihov izgled, poslušajte savjete stručnjaka i izbjegavajte pranje u veš mašini, piše Klik.

Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije