Znate li da svaka boja spužvice za pranje suđa ima posebnu namjenu?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li da svaka boja spužvice za pranje suđa ima posebnu namjenu?
Foto: Pexels / Ilustracija

Svaka boja predstavlja različit nivo abrazivnosti, to jest je li spužva gruba ili mekana. To pomaže odrediti za koju vrstu posuđa ili površine je spužva najprikladnija, kako je ne biste oštetili.

Najmekša je žute boje i idealna za pranje lomljivog staklenog posuđa i porculana koji se lako mogu izgrebati. Plava boja ukazuje na to da je spužvica još uvijek dovoljno nježna da ne oštećuje staklo i finije površine, ali istovremeno učinkovito uklanja jaču prljavštinu.

Crvena, narandžasta, roza su boje koje označavaju srednje abrazivne spužve koje su prikladne za višenamjensku upotrebu, uključujući i jače mrlje od posuđa, ali bez opasnosti od grebanja površine.

Pojeli janjetine za 217 KM u Jablanici pa pobjegli iz restorana: Nastavili dalje pljačkati po BiH

Pojeli janjetine za 217 KM u Jablanici pa pobjegli iz restorana: Nastavili dalje pljačkati po BiH

Najtvrđe spužve su one zelene boje, namijenjene za uklanjanje zagorenih i sasušenih ostataka hrane. Ove spužve treba koristiti pažljivo i nikako ne na osjetljivom posuđu.

Abrazivni sloj obično je zelene ili plave boje na jednoj strani spužve i ključan je za učinkovito uklanjanje prljavštine. Dok zeleni sloj može biti pregrub za neke površine, plavi je dizajniran da bude nježniji i da spriječi grebanje.

Odabir prave spužvice za pranje posuđa na temelju abrazivnosti može uveliko utjecati na učinkovitost pranja posuđa, ali i istovremeno zaštititi posuđe od ogrebotina. Pomoću ovog vodiča za boje poboljšajte rutinu čišćenja posuđa i istovremeno ga zaštitite, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije