Savjet nutricionistkinje: Znate li koje namirnice ne biste trebali konzumirati na plaži?

1
Radiosarajevo.ba
Savjet nutricionistkinje: Znate li koje namirnice ne biste trebali konzumirati na plaži?
Foto: Pexels / Piknik na plaži

Mnogo ljudi koji dan odluče provesti na plaži sa sobom ponesu hranu. Najčešće se u torbi u tom slučaju nađu sendviči, neke hladne obrok salate i slično, ali nisu baš sve namirnice prikladne za obrok pored mora.

Najgora hrana koju možete ponijeti na plažu je ona koja dehidrira.

"Ako veći dio dana provodite na vrućini, pod suncem, posljednja stvar koju želite su namirnice koje dovode do dehidracije", tvrdi nutricionistkinja Kirsten Hickman, a zatim otkriva koje namirnice su po njenom mišljenju najgore za nošenje na plažu.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Znate li kako najlakše ukloniti bodlje ako stanete na morskog ježa?

Znate li kako najlakše ukloniti bodlje ako stanete na morskog ježa?

Suhomesnati proizvodi

Ove namirnice su poznate po tome što sadrže dosta natrijuma, zbog toga nutricionistkinja savjetuje da ih izbjegavate u danima kada provodite dosta vremena na suncu. Umjesto toga, njen prijedlog je sendvič sa povrćem koje hidrira organizam, a možete dodati i malo humusa, kako biste unijeli i nešto proteina.

Slane grickalice

Uživanje je pojesti neku grickalicu na plaži, pored mora, ali recimo da čips i slični proizvodi nisu najbolji izbor, opet zbog visokog sadržaja soli koji vodi do dehidratacije. Nutricionistkinja Kirsten kaže da je bolje ponijeti voće ili isječeno svježe povrće, koje možete čak i da umočite u malo humusa.

Pržena hrana

Nimalo iznenađujuće – pržena hrana ima veoma visok sadržaj soli, što pogoršava dehidraciju. Osim toga, poslije prženog obroka energija će vam znatno pasti, dodaje nutricionistkinja, pa je vrlo vjerovatno da ćete na plaži biti pospani i ne baš sjajno raspoloženi.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cf8_PZ4sFAK/?utm_source=ig_web_copy_link[/instagram]

Slatki napitci

Slično kao i sol, hrana i napitci koji imaju visok sadržaj šećera također imaju dehidrirajući efekat na vaše tijelo. Kada unesete šećer, tijelo koristi više vode, pa ćete češće morati i da mokrite.

Pored toga, ako umjesto vode pijete zaslađene napitke, nivo šećera u krvi će brzo porasti, a zatim brzo i pasti, pa ćete biti iscrpljeni tokom dana. Najbolja opcija su zato voda, ali i nezaslađeni hladni čajevi.

Topli obroci

Ovdje se ne radi toliko o zdravlju, već jednostavno, ako na plažu donesete obrok koji je vruć, do trenutka kada ga jedete će vjerovatno biti mlak i ne naročito ukusan. Hladne namirnice duže mogu stajati i svakako će vam više prijati, pa je prijedlog nutricionistkinje Kirsten da pored mora uživate u hladnim pasta salatama, piše b92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije