Sandra Muratović: Stres i imunitet

Radiosarajevo.ba
Sandra Muratović: Stres i imunitet

Kada smo pod stresom, naše tijelo reaguje kao da smo u opasnoj situaciji.

Sigurno vam se desilo da, dok ste prelazili ulicu, neki automobil naglo zakoči i u posljednjem trenutku izbjegne da vas udari. Ako se sada sjetite te situacije, sjetićete se i fizioloških reakcija: srce počinje jako lupati, pretrnuli ste/ukočili se, disanje se ubrzava, možete osjećati kao da "lebdite", tresete se, počinjete se znojiti, mišići su vam u grču...

Mehanizam preživljavanja

Ovaj mehanizam reagovanja se genetski nasljeđuje i štiti nas od pravih opasnih situacija. Procjenom neke situacije kao opasne, mi šaljemo signal mozgu i moždanim strukturama da nam prijeti opasnost. Tijelo uvijek reaguje na isti način: povećava se nivo adrenalina u krvi, dolazi do tenzije u mišićima, pojačava se periferna cirkulacija... a sve da bismo mogli da se ili odbranimo u toj opasnoj situaciji ili da brže pobjegnemo.

Ova je reakcija poznata pod nazivom "bori se ili bježi" (eng. fight or flight) i služi da se organizam adekvatno pripremi za odbranu.  Na žalost, mozak ne može razlikovati stvarno opasne situacije od onih koje mi procijenimo opasnim. Tako ćemo isti signal slati mozgu i za stvarnu opasnost (auto me moglo udariti) i za percipiranu prijetnju (izlazak na ispit).

Tijelo uvijek reaguje na isti način. Ako se nađemo u stresnim situacijama češće i budući da tijelo time dovodimo u stanje spremnosti za odbranu, tijelo nema mogućnosti da vodi računa i o odbrani i o drugim resursima. Tako će se sva energija usmjeriti na odbranu od potencijalne opasnosti te neće na odbranu od virusa, bakterija, raznih mikroorganizama.

Stres i opadanje imuniteta

Nakon što stresni period prođe, oslabljeno tijelo će vjerovatno izgubiti mogućnost odbrane i na ovom polju. Razbolimo se.  Dosta je studija pokazalo povezanost stresa i neotpornosti na bolesti. U periodima stresa dolazi do opadanja odbrambenih mehanizama tijela i reagovanja na razne mikroorganizme iz okoline.

Drugim riječima, ako ste pod stresom postoji veća vjerovatnoća da ćete se razboliti jer vaš organizam nije u stanju da se aktivno bori protiv raznih virusa, bakterija i mikroorganizama kao što efektivno čini dok ste opušteni.

Sandra Muratović, dipl. psihologinja
Psihološko savjetovalište ABC, Sarajevo

Čitajte:

Sandra Muratović: Kako tretirati depresiju

 
 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije