Šampita kao iz slastičarne: Recept koji će djeca obožavati
Šampita je klasik domaće slastičarske tradicije koji već decenijama osvajaju srca ljubitelja slatkiša.
Iako se čini kao zahtjevan recept, uz pravu količinu strpljenja i pažnje možete uživati u ovom prefinjenom desertu i kod kuće.
U nastavku vam donosimo detaljan recept za pripremu šampite, uz savjete koji će vam pomoći da postignete savršen rezultat.
Denis Bećirović: Hvala, antifašistima! Neka nam je vječna Bosna i Hercegovina
Sastojci
Za patišpanju:
- 10 velikih žumanaca
- 120 g plus 2 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 5 kašika mlijeka
- 2 kašike ulja
- 120 g brašna
- 1½ kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za meringe:
- 770 g šećera
- 180 ml vode
- 8 belanaca
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 14 g čokolade, narendane
Priprema
Kako biste napravili šampitu, zagrijte rernu na 162 stepeni. U činiji pomiješajte žumanca, šećer i ekstrakt vanilije i umutite nastavkom na srednjoj brzini, dok smjesa ne postane veoma blijeda i pahuljasta, oko 6 minuta. Smanjite brzinu miksera na malu, pomiješajte mlijeko i ulje u šolji i dodajte u mješavinu žumanca u stalnom mlazu.
Brašno, prašak za pecivo i so pomiješajte u činiji i lagano umutite u žumanca dok se ne sjedine. Podmazan pleh za pečenje obložite podmazanim papirom za pečenje. Sipajte tijesto i pecite dok čačkalica ne izađe čista, oko 20 minuta. Ohladite patišpanju u tepsiji, prođite vrhom noža oko ivice, a zatim ga izvadite na tanjir ili pleh.
Napravite beze tako što ćete u šerpu da stavite šećer, a zatim sipajte vodu. Stavite na jaku vatru i pustite da proključa bez miješanja. Prokuhajte sirup dok ne postane vidljivo gušći, kuhajte ga 5 do 7 minuta nakon što proključa. Skinite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi 2 minuta.
Pomiješajte bjelanca, ekstrakt vanilije i so i mutite na maloj brzini 2 minuta, a zatim na srednjoj brzini još 4 do 5, ili dok se bjelanca ne pretvore u čvrst snijeg. Dok mikser radi na srednjoj brzini, polako sipajte vrući sirup u bjelanca, izbjegavajući mućenje. Beze će doći skoro do samog vrha posude od 5 litara.
Nastavite da mutite beze nakon što ubacite sav sirup, dok se ne ohladi do toplote, 15 do 20 minuta. Ravnomjerno rasporedite beze preko patišpanja, po površini izrendajte čokoladu. Ostavite da odstoji, u frižideru, najmanje 3 sata, najbolje preko noći.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.