Samo jednu stvar napravite prije sjeckanja i nećete plakati dok režete luk
![Samo jednu stvar napravite prije sjeckanja i nećete plakati dok režete luk](https://storage.radiosarajevo.ba/article/545887/871x540/kuhinja-daska-luk-noz-nozevi-pixabay-15juni23.jpg?v1716013933)
Ronite li suze dok režete luk? Onda je ovo savjet za vas. Ne morate izvoditi nikakve kerefeke, ne trebate držati šibicu u ustima niti išta slično tome, sve što trebate napraviti za spriječiti iritaciju kemikalijama koje se oslobađaju za vrijeme rezanja luka je ovo: stavite ga u frižider.
Nije riječ o još jednom čudnom triku s Tik Toka, ovaj savjet dala je američka "Nacionalno udruženje za luk" (da, i to postoji). Njihovi nam stručnjaci preporučuju ohladiti luk u hladnjaku tridesetak minuta prije rezanja kako bismo sveli iritaciju sluznice na minimum.
Savjetuju nam i da propisno ohlađenom luku, nakon što smo mu odrezali vrh i skinuli ljusku, ne uklanjamo korijen jer baš se u tom dijelu luka krije najveća koncentracija sumpornih spojeva od kojih nam suze oči pa ga je bolje ne dirati.
![Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554823/300x185/volodimir-zelenski-ukrajina-januar-2024-dpa.jpeg?v1722078484)
Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"
Nemate na raspolaganju pola sata? Nema veze, stavite ga u zamrzivač na 15-ak minuta.
E sad, nemojte da vas ova ideja ponese, luk nije uputno držati u frižideru cijelo vrijeme jer će mu vlaga iz frižidera uzrokovati propadanje. Luk treba držati na prohladnom, tamnom i dobro prozračenom mjestu, prenosi SD.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.