Samo jedno prejedanje sedmično ozbiljno šteti metabolizmu

Radiosarajevo.ba
Samo jedno prejedanje sedmično ozbiljno šteti metabolizmu
Pixabay / Ilustracija
Jedete zdravo od ponedeljka do petka. Unosite mnogo tečnosti, povrća i voća, vježbate svaki dan, trijezni ste. Onda dođe vikend i vi želite svoju "nagradu".

Dok kažete "keks", već pivom zalijevate picu i čips, radujući se čokoladnom desertu.

Međutim, ako se tješite da jedan dan prejedanja neće mnogo utjecati na vaše konačne ciljeve, varate se, piše Metro.

Nova studija sugerira da samo jedan dan pretjerivanja u nezdravim namirnicama može da poremeti vaš metabolizam.

Istraživači su ispitali 15 zdravih ljudi koji su imali zadatak da, poslije "zdravih" radnih dana, subotom uživaju u brzoj hrani. Ispostavilo se da su tokom tog dana u prosjeku unijeli 78 odsto više kalorija od njihovih dnevnih potreba.

Onda su im izmjerili nivo šećera u krvi i uporedili ga sa nivoom prije gozbe. Suprotno svim očekivanjima, ispostavilo se da je nivo inzulina u njihovoj krvi smanjen za 28 posto.

Inzulinska osjetljvost je važna jer pokazuje koliko dobro tjelesne ćelije apsorbiraju šećer iz krvi i pretvaraju ga u energiju. Dakle, ako je vaša osjetljivost narušena, tijelu je potrebno sve više i više inzulina, kako bi tijelo apsorbiralo šećer. Na poslijetku, vaš pankreas dostiže granicu i nije sposoban da pruži dovoljno inzulina da se taj posao obavi.

Višak šećera u krvi potom se gomila u krvotoku i na kraju vodi ka dijabetesu.

Zaključak? Potrebno je da jedete uravnoteženo.

"Konstantna hiperprodukcija inzulina vodi disfunkciji pankreasa i nesposobnosti proizvodnje inzulina onda kad je potreban", kaže vođa studije Carl Halston.

Nije poznato da li je za ovu pojavu presudan broj kalorija ili količina masnoće u hrani koju unesemo, ali u svakom slučaju, treba da vodimo računa o tome kako se hranimo, čak i vikendom.

Naravno jedno prejedanje u nekoliko sedmica sigurno neće dovesti do dijabetesa. Ipak, ako su vaši "dani hedonizma" suviše česti, možda bi trebalo da razmotrite neki odmor za vaš pankreas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije