Naučnici upozoravaju / Samo jedno alkoholno piće dnevno može vam skratiti život

16. 04. 2018. u 08:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 27

Samo jedno alkoholno piće dnevno može vam skratiti život, pokazalo je novo veliko istraživanje Univerziteta Cambridge koje prenosi BBC.

Istraživanje koje je obuhvatilo 600.000 osoba koje piju alkohol pokazalo je da konzumiranje pet do deset pića sedmično vjerovatno skraćuje život do šest mjeseci.

Skraćivanje života raste s povećanjem unosa alkohola pa oni koji sedmično popiju 18 ili više pića izgube do pet godina života.

Stručnjaci kažu da rezultati ovoga istraživanja dovode u pitanje teze da je umjereno konzumiranje alkohola dobro za zdravlje.

Naučnici su uspoređivali zdravlje i navike konzumiranja alkohola u 19 zemalja te računali koliko bi života ljudi zbog toga mogli izgubiti ako bi istu količinu alkohola dnevno unosili od 40-te godine života do kraja života.

Ustvrdili su da je gornja granica sigurnosti uz koju ne raste rizik od prijevremene smrti 12,5 alkoholnih jedinica sedmično što primjerice odgovara pet čaša od 1,75 decilitara srednje jakog vina.

No ističu da konzumiranje bilo koje količine alkohola povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za svakih 12,5 alkoholnih jedinica sedmično rizik raste: za 14 posto za moždani udar, za 24 posto za smrtonosnu hipertenzivnu bolest, za 9 posto za zatajenje srca i  za 15 posto za smrtonosnu aortalnu aneurizmu.

Konzumiranje alkohola bilo je povezano s nižim rizikom od nesmrtonosnih srčanih bolesti, no naučnici kažu kako su koristi poništene povećanim rizicima za druge oblike srčanih bolesti.

Ranija istraživanja sugerirala su da konzumiranje crnog vina može koristiti srcu.

Ranije dansko istraživanje pokazalo je i da je konzumiranje tri do četiri pića sedmično povezano sa smanjenim rizikom od dijabetesa tip 2.

"Ovo istraživanje jasno pokazuje da, kad se podvuče crta, nema koristi za zdravlje od konzumiranja alkohola, što je obično slučaj sa stvarima koje predobro zvuče da bi bile istinite", kaže Tim Chico, profesor kardiovaskularne medicine sa Univerziteta Sheffield, koji nije bio uključen u studiju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA