Sami ste, a gušite se? Ovaj potez će vam spasiti život!

Radiosarajevo.ba
Sami ste, a gušite se? Ovaj potez će vam spasiti život!
Većina ljudi zna šta treba da radi ukoliko vidi da je neko u njihovoj blizini krenuo da se davi komadom hrane ili nekim stranim objektom.

Heimlichov zahvat je jedan od najpoznatijih poteza na svijetu.

Međutim, šta da radite ako vam se desi da se zagrcnete i ne možete da dođete do vazduha, a oko vas nema nikoga? Gušenje hranom uopšte nije tako rijetka pojava kao što djeluje, ali u najvećem broju slučajeva može da se izbjegne fatalan ishod, kako piše 24sata.

Međutim, kako biste uspjeli da izbacite to što vam sprječava dotok vazduha do pluća, morate nekim naglim porezom da pomjerite dijafragmu na gore kako bi se vazduh naglo izbacio. Ovo se najčešće postiže čuvenim Heimlichovim zahvatom, ali za to vam je potrebna pomoć.

Srećom, stručnjaci su otkrili kako sami sebi možete da spasite život. Jeff Rehman, medicinski tehničar koji radi već 22 godine, osmislio je potez koji je podjednako efikasan, a pritom možete sami da ga izvedete u slučaju nužde.

Neki od Jeffovih savjeta su:

- Ne paničite. Pokušajte da ostanete pribrani.

- Kleknite i oslonite se na pod rukama, tako da vam je tijelo vertikalno iznad poda.

- Naglo pomjerite ruke i pustite da vam čitav trup padne i udari o zemlju. Ovo će učiniti da sav vazduh naglo izleti iz pluća, a zajedno sa njim i hrana ili strani objekat koji se zaglavio u dušniku.

Pogledajte video:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije