Roditelji, ne smijete forsirati djecu da ljube rodbinu - nije dobro!

Radiosarajevo.ba
Roditelji, ne smijete forsirati djecu da ljube rodbinu - nije dobro!
Arhiv / Ilustracija
Bliže se praznici, a time i vrijeme porodičnih i prijateljskih okupljanja, koja djeci često mogu biti neugodno iskustvo.

Naime, svatko od nas je bar jednom doživio da su mu roditelji naredili da mora poljubiti ili zagrliti nekoga, bilo to tetu, ujnu, strica ili nekog obiteljskog prijatelja, kojeg nismo htjeli.

U slučaju kad dijete to odbije učiniti, često kreću dobacivanja "nemoj se tako ponašati, to nije pristojno", međutim, upravo je inzistiranje roditelja ili nekog drugog, da dijete to mora učiniti, unatoč tome što ne želi, primjer krivog obrasca ponašanja, piše Index.hr.

Kako mnogi nisu ni svjesni koliko na taj način štete djetetu, ekipa portala Index.hr razgovarala je s poznatom dječjom psihologinjom dr. Gordanom Buljan Flander, ujedno direktoricom Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Ona je sa stručne strane objasnila kako upravo takve naredbe mogu biti itekako kobne za dijete.

Bez prisile

"Zagrljaji i poljupci te fizički kontakt s roditeljima, odnosno skrbnicima, su vrlo važan uvjet za djetetov zdrav socio-emotivni razvoj. Nekad su bake govorile kad bi beba plakala "Nemoj uzimati bebu da se ne navikne na ruke", a danas znamo kad beba plače i pruža ručice da time izražava potrebu za fizičkim kontaktom i toj potrebi treba udovoljiti.

Isto tako zagrljaj i pohvala u kasnijem razvoju djeteta su vrlo važni, ujedno i kao nagrada za djetetovo poželjno ponašanje, ali i kao poruka djetetu da nam je ono važno i jako vrijedno.

No važan roditeljski zadatak je da dijete nauči i granicama prema vlastitom tijelu. To znači da djecu nipošto ne treba tjerati niti prisiljavati ih da grle i ljube naše goste u kući. Često ih se na to tjera prije odlaska na spavanje, a to je pogrešno.

Roditelji moraju znati da ne smiju prisiljavati djecu da daju puse ljudima s kojima nisu bliski i ako se dijete samo ne osjeća pri tome ugodno. Znači ako dijete samo ne izrazi želju i potrebu za tim, ne smije ga se na to prisiljavati", rekla je Buljan Flander.

Na taj način, kaže, učimo djecu postavljanju granica prema vlastitom tijelu, ali i poštivanju i prepoznavanju vlastitih emocija.

"Ako mi nije ugodno nekoga poljubiti, ne moram to činiti", to je ono što bi dodaje, svako dijete trebalo znati.

Rizik od seksualnih zlostavljača

"Postavljanjem granica prema vlastitom tijelu, roditelji uče dijete da ako neka odrasla osoba želi fizičku bliskost s njim, a da mu to nije ugodno, da dijete ima pravo to odbiti", rekla je Buljan Flander i upozorila na potencijalnu veliku opasnost koju takvo prisiljavanje može uzrokovati.

Naime, ako kaže, seksualni zlostavljač traži da dijete dodiruje i mazi po intimnim dijelovima tijela, dijete koje poštuje vlastite osjećaje i zna granice prema vlastitom tijelu će puno lakše reći ne i odbiti takav dodir.

"Ako pak, roditelji forsiraju takvo grljenje li ljubljenje s osobama, dijete može shvatiti da je to poželjno ponašanje pa tako može biti i u većem riziku od napada seksualnih zlostavljača", upozorila je dr. Buljan Flander.

Zato je vrlo važno svoje dijete ni na što ne prisiljavati. Ako ono odbija zagrliti nekog to je zato što se ne osjeća ugodno, a prisiljavanje da čini nešto zbog čega se osjeća loše, djetetu kaže, samo može štetiti, piše Index.hr.

Zato drugi put dobro razmislite i nemojte tjerati dijete da ikoga grli ili ljubi, ako to samo ne želi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije