UK / Rijetka i opasna bolest: 27-godišnjakinja umrla od alkohola na prazan stomak

24. 07. 2020. u 19:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Alice Burton Bradford itekako je vodila računa o svom zdravlju, ali je to nije moglo spasiti od iznenadne smrti.

Naime, 27-godišnjakinja je nedavno preminula nakon što je prethodno konzumirala alkohol. Alice je umrla je u svom vrtu u Elm Groveu u blizini britanskog obalskog grada Brightona.

"Ne znamo koliko je popila, ali količina alkohola sigurno nije bila razlog njene iznenadne smrti", pričaju njeni prijatelji.

Ljekari su mogli samo konstatirati da je 27-godišnjakinja umrla od tzv. alkoholne ketoacidoze. Ovo je rijetka komplikacija koja se javlja nakon konzumiranja alkohola na prazan stomak.

Alkoholna ketoacidoza je metabolička komplikacija od pretjeranog konzumiranja alkohola ili - kao u slučaju Alice Burton Bradford - od konzumiranja alkohola nakon tzv. faze gladi.

Pojava alkoholne ketoacidoze pripisuje se udruženom djelovanju etanola i gladovanja na metabolizam glukoze. Alkohol smanjuje glukoneogenezu u jetri i lučenje inzulina, a povećava lipolizu, koja pri smanjenom oksidiranju FFA vodi u ketogenezu.

To se može dogoditi nakon posta ili anoreksije, ali i na prazan želudac, obično 24-72 sata nakon konzumiranja alkohola. Alkoholna ketoacidoza dovodi do problema u krvotoku i uzrokuje mučninu, povraćanje i akutne bolove u trbuhu.

Otkrivena na vrijeme može se liječiti infuzijom glukosaline (rastvora kuhinjske soli i glukoze). U slučaju Alice Burton Bradford, sve je prošlo vrlo brzo, jer čak nije ni stigla do bolnice. Ušla je u vrt i tamo umrla.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA