Savjeti / Riješite se stresa u samo nekoliko minuta pomoću tehnike disanja

25. 04. 2021. u 12:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Stres je postao naša svakodnevnica. No, bez obzira na to gdje se nalazite, postoji metoda koja vam može pomoći da se brzo riješite osjećaja nelagode. Riječ je o posebnoj tehnici disanja.

Može se koristiti bilo kada i bilo gdje za opuštanje uma. Radite to kad god se osjećate pod stresom, a možete to isprobati za stolom ili u kancelariji.
Udahnite - Sjednite u udobnu stolicu. Stavite noge na pod i opustite ruke u krilu.

Možete preklopiti ruke. Važan faktor je održavanje usklađenog položaja. Zatvorite oči i polako udišite kroz nos pa brojite do četiri. Počnite udisati.
Fokusirajte se na širenje prsa i zvuk daha, piše 24 sata.

Pauza - Dok udahnete, napravite pauzu od četiri sekunde. Time odmarate dah, ali ga i zadržavate. Čekanje nas dovodi do napetosti, a tako ćete se opustiti prije izdisaja.

Izdahnite - Polako izdahnite sav zrak u plućima i ponovo brojite do četiri. Vodite računa o tome da ste opušteni.

Pauza - Odmarajte se između udisaja i izdaha i ponovo brojite do četiri. Ponovite sve još nekoliko puta. Iako jedna runda može napraviti razliku, najbolje je to ponoviti četiri puta ako imate vremena.

Tehnike disanja općenito su korisne u upravljanju stresom u svakodnevnom životu, ali nisu jedina opcija. Najbolje je razgovarati sa stručnjakom o tome kako riješiti anksioznost.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA