Recite zbogom podočnjacima uz ove namirnice

Radiosarajevo.ba
Recite zbogom podočnjacima uz ove namirnice
Arhiv / Ilustracija
Područje ispod očiju uvijek tretirajte iznutra prema van...

Jabuka je odlično rješenje za natečene oči.

Ohladite je u hladnjaku i stavite kriške preko očiju da odstoje deset minuta, piše Ona.

Tanin iz jabuka ima protuupalna svojstva i pomaže smanjenju otečenosti.

Isto vrijedi i za krastavac, koji je izvrstan “rashlađivač”.

Hladne kriške krastavca držite na zatvorenim očima najmanje deset minuta. Ako su oči jako natečene, možete upotrijebiti i umirujuće losione za oči koje treba obvezno držati u hladnjaku. No važno je otkriti i uzrok.

Ako podočnjaci ne prolaze, vjerojatno je problem u masnim nakupinama, a ako se povremeno pojavljuju, najčešće je riječ o zadržavanju tekućine. 

Tada pripazite na unos soli. No ako spavate u dobro prozračenoj sobi i na anatomskom jastuku, sigurno ćete ih ublažiti.

Od umivanja do kamilice
Umivanje hladnom vodom je prva pomoć kod podočnjaka, a za bolje rješenje na oči stavite dvije ohlađene vrećice čaja. Tein iz zelenog ili crnog čaja smanjuje otekline. I biljni čajevi poput kamilice sadrže tvari koji smiruju upalu i crvenilo.

Kriškom krompira rješavaju se upale
Krompir je učinkovit kod glavobolje, bolnih zglobova i drugih bolesti. Njegov škrob djeluje kao protuupalni lijek, pa smanjuje i otekline ispod očiju. Oguljeni krumpir narežite na što tanje ploške. Zatim stavite krumpir u čistu krpu te je držite na zatvorenim očima najmanje 15 minuta.

Prirodni “facelifting” protiv podočnjaka
Bjelance se koristi kao maska za zatezanje kože jer sprečava nastajanje bora. Miksajte u zdjeli nekoliko bjelance dok ne otvrdne. Zatim, rabeći kist, nanesite smjesu ispod očiju, ostavite nekoliko minuta pa isperite vodom. Vaša koža bit će zategnuta i glatka.

Par kašika po par kaiška i nema više kolutova
Držite u frizideru od četiri do šest kašika. Dvije ohlađene kašike stavite na kapke. Hladni metal pomoći će vam opustiti krvne žile i pružiti umirujuće olakšanje. Kada se kašike zagriju, zamijenite ih drugim parom iz frižidera. Ponavljajte postupak dok oteklina ne splasne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije