Imate li crveni madež: Stručnjaci otkrivaju koji su opasni!

Radiosarajevo.ba
Imate li crveni madež: Stručnjaci otkrivaju koji su opasni!
/ Women's Health Magazine
Boja, oblik i broj madeža koje imate na tiijelu dosta govore o vašem zdravlju.

Od ukupnog broja melanoma približno 10 odsto nastaje iz atipičnih madeža, a postojanje više od 10 takvih madeža ukazuje na povećan rizik od nastanka melanoma.

Ipak, nije svaki madež potencijalni rak kože, pa obratite pažnju na ove promjene:

Bezopasni mladeži obično su mali, okruglog oblika i jednolike boje. Većina ovih madeža nalazi se na dijelovima kože koji su izloženi suncu. Što su madeži veći, veći je i rizik, pa se moraju češće provjeravati.
Položaj madeža govori o zdravlju i ličnosti: Madež na vratu je odlika divljeg karaktera!

Netipični mladeži su nešto veći od običnih i imaju tamnosmeđu, svetlosmeđu i crvenu boju. Njihov rub nije oštro ograničen od ostatka kože. Premda dijele neke karakteristike sa melanomima, u suštini su stabilni i bezopasni.

Oni mladeži koji naglo i brzo mijenjaju svoje karakteristike - boju, veličinu, izgled, zahtijevaju hitan pregled kod dermatologa i moraju hirurški da se odstrane.

Crveni madeži - najvjerovatnije su u pitanju tzv. senilni ili "cherry" angiomi - promjene kože građene od proširenih kapilara. Upravo zato što su većinom bezazleni, doživljavamo ih kao kozmetski problem. Uklanjaju se ukoliko su većih dimenzija, na mjestima iritacije, ili jednostavno, ukoliko estetski smetaju. Metode uklanjanja su mehaničke (radiovalna metoda, laser), jednostavne, ne ostavljaju ožiljak.

Saznajte više - ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije