Recept za najbržu i najmekšu gibanicu: Savršena kombinacija okusa i jednostavnosti

0
Radiosarajevo.ba
Recept za najbržu i najmekšu gibanicu: Savršena kombinacija okusa i jednostavnosti
FOTO: Coolinarika / Gibanica

Ako ste ikad pokušali napraviti gibanicu (ili barem pročitali recept), znate kolika je to gnjavaža.

Sve one kore koje treba zgužvati pa umočiti u nadjev, zatim ocijediti pa redati u posudu za pečenje i sve one cake o preklapanju gornje kore... da čovjeka prođe volja, naročito ako ste pomalo gadljivi i grozna vam je pomisao na ručno gnječenje kora umočenih u smjesu sira i jaja.

Srećom pa postoje alternativni recepti. Prema ovom koji slijedi u nastavku, sve je puno brže gotovo i nema potreba dodirivati sirovi nadjev golim rukama. Glavni trik ove metode je u tome da se kore narežu na trakice i dodaju u nadjev, a potom se sve skupa u jednom potezu prebaci u posudu za pečenje.

U Dom zdravlja bh. općine se za dan javilo 120 osoba sa istim simptomima. Oglasio se i Vodovod

U Dom zdravlja bh. općine se za dan javilo 120 osoba sa istim simptomima. Oglasio se i Vodovod

Zaista lakše ne može.

U nastavku pročitajte recept za pripremu gibanice s feta sirom i jogurtom - baš je u njemu tajna naročite mekoće ove pite - ali ovu metodu možete isprobat s bilo kojim sastojcima za nadjev.

Gibanica s feta sirom

Sastojci

  • 500 g kora za pitu
  • 275 g grčkog jogurta
  • 200 g fete
  • 150 g mozzarelle
  • 150 ml mlijeka
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • 3 režnja bijelog luka
  • 2 tikvice 
  • vezica mladog luka
  • sjeckani kopar
  • sezam za posipanje
  • so, biber

Priprema

Tikvice naribajte u sito pa ih ostavite da malo odstoje, a zatim istisnite tekućinu.

Otvorite pakovanje kora pa ga narežite škarama u trake. Bijeli luk zgnječite i dodajte ga maslinovom ulju, fetu izmrvite, kopar i mladi luk nasjeckajte.

Pomiješajte mlijeko s jogurtom i jajima, dodajte narezane kore, dodajte začine i dobro promiješajte. Smjesu prebacite u nauljeni lim posut brašnom pa poravnajte, a površinu pospite sezamom.

Pecite na 180 stepeni 55-60 minuta. To je to - Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije