Recept za Badnju večer: Bakalar na šibenski

0
Radiosarajevo.ba
Recept za Badnju večer: Bakalar na šibenski
Foto: Arhiv / Bakalar na šibenski

Tradicionalno, dan uoči Božića ili Badnjak koji obilježavamo 24. decembra je bezmesni dan.

U mnogim porodicama koje obilježavaju božićne blagdane, Badnjak je dan kada se spremaju riblja jela, a vrsta ribe koja je posebno omiljena u Dalmaciji je bakalar.

U ribarnicama i bolje opskrbljenim prodavnicama može se kupiti suhi bakalar koji prije kuhanja iziskuje dva dana namakanja, a potom čišćenje od kostiju.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Danas je Badnji dan: Znate li otkud naziv Badnjak i kakvi su običaji

Danas je Badnji dan: Znate li otkud naziv Badnjak i kakvi su običaji

Srećom, na tržištu postoji i zaleđeni bakalar koji iziskuje mnogo manje truda.

Za Badnju večeru kojom će se večeras dočekati Božić, predlažemo vam deliciju koja se jede kašikom, a posebno je omiljena na području Šibenika - Brudet od bakalara.

Za pripremu i kuhanje potrebno vam je najviše dva sata.

Nadbiskup Vukšić: Gladni i obespravljeni i ovog Božića čekaju našu pomoć

Nadbiskup Vukšić: Gladni i obespravljeni i ovog Božića čekaju našu pomoć

Sastojci:

- oko pola kilograma bakalara 
- oko pola kilograma krompira
- oko 200 grama tjestenine, po mogućnosti penne rigate
- glavica luka
- glavica bijelog luka
- konzerva paradajz pelata
- šalica nasjeckanog peršuna
- šalica maslinovog ulja
- šalica bijelog vina
- kašika meda
- lovorov list
- listići suhe kadulje ili neki drugi mediteranski začin
- sol, biber

Priprema:

Odledite bakalar i 10 minuta ga kuhajte u posoljenoj vodi s dodatkom bibera, lovora i začina. Isti je postupak i ako ste suhi bakalar namočili prije dva dana - skuhajte ga.

Najukusniji blagdanski kolačići: Trokutići sa lješnjacima

Najukusniji blagdanski kolačići: Trokutići sa lješnjacima

Vodu od kuhanja sa svim začinima sačuvajte, a bakalar očistite od kostiju i usitnite na komadiće.

Na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani luk. Kada postane proziran, dodajte komadiće bakalara pa kratko prodinstajte. Na to dodajte usitnjeni bijeli luk i najveći dio nasjeckanog peršuna (ostavite malo za dekoraciju).

Na ovu smjesu dodajte pelate, kratko propirjajte i poslažite krompir narezan na ploške. Sve prelijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i ostavite da proključa.

Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti

Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti

Dodajte penne rigate i sačekajte da proključa. Dodajte kašiku meda, prelijte čašom bijelog vina i pustite da kuha na slaboj vatri još najmanje sat vremena, a može i dulje.

U slast!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije