Razvod braka najteže pada vašim mališanima: Ove tri stvari svi roditelji moraju znati

0
Radiosarajevo.ba
Razvod braka najteže pada vašim mališanima: Ove tri stvari svi roditelji moraju znati
Foto: Pixabay / Razvod braka / Ilustracija

Razvodi su teški, pogotovo kada imate djecu. Mnogo je sumnji, pitanja i bojazni, a ako ste roditelj, s razlogom brinete za dobrobit i budućnost djece.

Ovo su tri velika pitanja o razvodu često ponavljaju te odgovori na njih koji bi vam uvelike mogli pomoći.

Trebate li ostati zajedno samo zbog djece?

Po samoj svojoj prirodi, raspad obitelji je skup, stresan i destabilizirajući događaj. U prve dvije godine, djeca čiji su se roditelji razveli vjerojatnije je da će iskusiti uznemirenost, ljutnju, tjeskobu i akademske probleme. Vjerojatnije je da će takva djeca prije probati droge i neke srodne stvari.

Intervju | Andrijana Copf: "SFF ima ogroman značaj za imidž Bosne i Hercegovine"

Intervju | Andrijana Copf: "SFF ima ogroman značaj za imidž Bosne i Hercegovine"

Međutim, većina djece čiji su se roditelji rastali otporna je, pa i nakon godinu ili dvije ne pokazuju niti jedan od ovih problema. Prilagođavaju se novim rutinama i osjećaju udobnost s novim životnim okolnostima. Dakle, ako razmišljate dugoročno, ne, nije uvijek najbolje za dijete ako ostanete s partnerom s kojim imate problema.

Velika i dugotrajna istraživanja pokazuju da, iako mnoga djeca imaju kratkoročne probleme i neuspjehe, velika većina oporavi se nakon godinu ili dvije. Sve u svemu, djeca nakon razvoda postaju dobro prilagođene odrasle osobe sve dok imaju barem jednog roditelja punog ljubavi koji je predan njihovoj dobrobiti.

Svaki je slučaj jedinstven tako da ne postoji jednostavan odgovor koji se odnosi na svaku porodicu —ali općenito, ako se pitate hoćete li ostati zajedno zbog djece, nemojte, piše portal Direktno.

Kako izgleda devet mjeseci trudnoće u četiri minute?

Kako izgleda devet mjeseci trudnoće u četiri minute?

Kako reći djeci?

Obavijestite dijete o tome što se događa čim odluka postane konačna. Tajnovitost dovodi do izmišljenih briga, od kojih je većina gora od stvarnosti.

Odaberite dobro vrijeme za razgovor kao obitelj. Nakon što uspostavite plan za dalje, pronađite vrijeme kada nitko od članova obitelji nije umoran, gladan ili u žurbi.

Neka poruka bude jednostavna i praktična. Obavijestite dijete o što većem broju detalja iz života u budućnosti. Ako znate gdje ćete živjeti, razgovarajte o tome i tko će dijete odvesti u školu i doći po njega. Ako možete nastaviti prijateljski naglasite da će dijete i dalje imati dva roditelja koji ga vole i da će ostati vrlo uključeni u njegov život.

Za većinu djece, njihov najveći strah od razvoda je da će izgubiti jednog ili oba roditelja. Kako vrijeme prolazi, budite spremni uvjeravati svoje dijete koliko god je potrebno da ćete ga voljeti zauvijek, bez obzira na sve, i da ćete ga čuvati.

Dajte sve od sebe da budete ljubazni, brižni i puni poštovanja prema drugom roditelju. Bez obzira na vaše probleme s njima, dijete će biti sretnije, zdravije i jače ako osjeća da može računati na vas dvoje da radite zajedno u njegovu korist.

Budite u potrazi za znakovima da dijete krivi sebe. Većina djece to radi. Krivnja se pokazuje na mnogo načina, od neuobičajeno dobrog ponašanja i popustljivosti preko mrzovoljne nesaradnje pa sve do prkosnog antagonizma i negativnosti. Uvjerite dijete da se rastajete zbog vaših odraslih razloga, a ne zbog nečega što je dijete učinilo ili reklo.

Savjeti iz Hemofarma: 10 najčešćih mitova o primjeni laksativa

Savjeti iz Hemofarma: 10 najčešćih mitova o primjeni laksativa

Šta nakon rastave?

Promjena je stresna, ali ne mora biti štetna. Kod neke djece padaju ocjene; druga se pak bacaju na školske obaveze isključujući sve ostalo. Neka djeca postanu depresivna ili ljuta; drugi postaju neobično uslužni i veseli. Neka djeca postanu asocijalna; drugi postaju pretjerano društveni. Neki postaju nepovjerljivi prema bliskim odnosima; drugi postaju hiperseksualni. Neka djeca imaju poremećaje prehrane i spavanja, a kod nekih se čini da razvod nema nikakvog utjecaja.

Koliko god je to moguće, održavajte stare rutine i rasporede. Dosljedna skrb uvjerava dijete da je svijet siguran i predvidljiv. Obroci, igranje na otvorenom, vrijeme kupanja i spavanje sada su važniji nego ikad.

Budite strpljivi sa svojim i partnerovim emocijama. Što vi i vaš bivši partner budete zreliji tijekom procesa rastave, to bolje za vaše dijete. Ali zapamtite također da je ovo vrijeme izazovno za većinu roditelja, emocionalno, fizički i finansijski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije