Čudne želje: Zašto trudnice obožavaju jesti kisele krastavce?

0
Radiosarajevo.ba
Čudne želje: Zašto trudnice obožavaju jesti kisele krastavce?
Foto: Pexels / Ilustracija

Poznato je da su okusni pupoljci žena tokom trudnoće znatno osjetljiviji, pa tako neku hranu odbacuju, a neke se ne mogu zasititi. Ali jedna namirnica koje se mnoge trudnice ne mogu zasititi su kiseli krastavci. I to ne uključuje samo kisele krastavce već i sok od njih. 

Stara priča o ljubavi trudnica prema kiselim krastavcima nije mit nego stvarnost, a znate li odakle zapravo izvire potreba za njihovom konzumacijom? Sve je "zakuhala" majka priroda. Naime, trudnice prirodno počinju osjećati potrebu za hranom koja će ih stimulirati.

Njemački stručnjaci kažu kako je zbog toga sasvim logično da posežu za kiselim krastavcima, ali i drugim ukiseljenim namirnicama jer one zbog velike količine vitamina C koju sadrže u sebi pružaju stimulaciju umornom organizmu. Zahvaljujući istom vitaminu također pomažu u apsorpciji željeza ili pak kalcija koji stimulira rast kostiju i zato je itekako važan tokom trudnoće.

Kultura na ulice 2024: U ponedjeljak premijera performansa 'Tražim ulicu za svoje ime…'

Kultura na ulice 2024: U ponedjeljak premijera performansa 'Tražim ulicu za svoje ime…'

Neke ukiseljene namirnice poput haringi također stimuliraju proizvodnju neurotransmitera serotonina, prirodnog "podizača" raspoloženja. Stručnjaci također vjeruju kako je žudnja za nekom namirnicom vjerovatno način na koji tijelo poručuje da je određena hrana zapravo dobra za tu osobu.

Zanimljivo je da su neki stručnjaci primijetili da se žudnja često mijenja u različitim fazama trudnoće. Na primjer, mnoge žene postaju preosjetljive na gorčinu tokom prva dva tromjesečja - moguće kako bi se spriječilo konzumiranje štetnih tvari tokom ranog razvoja bebe.

Ovo je devet prirodnih tretmana za ublažavanje tamnih mrlja na koži u trudnoći

Ovo je devet prirodnih tretmana za ublažavanje tamnih mrlja na koži u trudnoći

Važno je u prehranu tokom trudnoće uvrstiti hranu koju trudnica želi jer ona može biti pokazatelj onoga što je majci ili djetetu potrebno za zdrav razvoj. Mnoge namirnice nisu toliko zdrave pa je važno ograničiti količinu. Previše hrane koja nije nutritivno bogata neće pomoći djetetovom razvoju i može izazvati višak kilograma. Ravnoteža u prehrani ključna je za zdravu trudnoću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije